Közélet

Több milliárd forint árvízi védekezésre Békésben

Több milliárd forint árvízi védekezésre Békésben

2011. május 30., hétfő
Több milliárd forint árvízi védekezésre Békésben

A tervek szerint több mint 6,7 milliárd forintból megerősítik és új vízleeresztő berendezésekkel látják el a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyása előtt található mályvádi árvízvédelmi szükségtározót - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője az MTI-vel hétfőn.

Bak Sándor

elmondta: a jelenleg működő 75 millió köbméter kapacitású szükségtározó most egy robbantásos hellyel rendelkezik, vagyis magas vízállás estén egy 100 méter hosszúságú szakaszon kell átrobbantani a Fekete-Körös gátját a víz levezetéséhez. A robbantásos technika azonban időigényes, bizonytalan eredményességű, ráadásul azt követően nem szabályozható a kiömlő víz mennyisége, ezért elöntésre kerülhet a két folyó, valamint az országhatár közötti 87 négyzetkilométeres terület is. Ezért a KÖRKÖVIZIG azt tervezi, hogy a Fekete-Körös tározó felőli oldalán a már meglévő megnyitási helyet átépítenék, illetve, egy másik helyen egy olyan korszerű árvízbeeresztő műtárgyat építenének, amely biztosítaná a tározó gyors, szabályozott és biztonságos feltöltését. Mindemellett a Fekete-Körös bal parti, tározón belüli töltésszakaszát úgynevezett sapkázással megmagasítanák. Az igazgatóság az előkészületi munkálatokra, vagyis az első ütemre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében már elnyert több mint 342 millió forintot, és abban bíznak, hogy a második fordulóban további 6,4 milliárd forintos támogatásban részesül a projekt. Ha sikerrel veszik a második ütemet is, akkor - optimális esetben - a következő esztendő tavaszán kezdődhet meg a beruházás, amelynek várható befejezése 2015 nyarán lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.