Közélet

Eltérnek a szegediek pártpreferenciái az országos átlagtól

Eltérnek a szegediek pártpreferenciái az országos átlagtól

2011. május 18., szerda
Eltérnek a szegediek pártpreferenciái az országos átlagtól

Másfélszeres Fidesz-előny mérhető Szegeden, jóformán stabilan a tavalyi választások óta, viszont kisebb a két párt közti különbség, mint országosan. A Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszékének legfrissebb Szeged Studies kutatásából más helyi sajátosságok is kiderültek: a Jobbik kisebb, míg az LMP az országos átlagnál nagyobb támogatottságnak örvend. Azt is vizsgálták, kit választanának polgármesternek a lakosok, e téren Botka László jelentős előnyre tett szert a tavaly mért, illetve a választásokon elért eredményéhez képest.

Az összes válaszadó közül egy most vasárnapi országgyűlési választáson 24 százalék a Fideszre, 16,2 százalék az MSZP-re, 5,1 százalék a Jobbikra és 8,6 százalék az LMP-re voksolna – mondta

Feleky Gábor

tanszékvezető a március 18. és április 12. között 1230 szegedi felnőtt lakos személyes megkérdezésével végzett Szeged Studies felmérés pártpreferenciákra vonatkozó eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: több mint 40% megtagadta a választ, nem tudta, kire szavazna vagy egyik pártot sem támogatná. Az egyetemi docens hangsúlyozta, valamivel az országos átlag alatti ez a 40%-os arány, hiszen a Szonda Ipsos legutóbbi felmérése most először 50% fölött mutatta ezt a kategóriát. Az egyik „szegedikum” abban mutatkozik meg, hogy országosan a közvélemény-kutató cégek mérései szerint a Fidesz 50-55%-os támogatottsággal bírt áprilisban, ehhez képest az MSZP több mint 30%-kal kisebb támogatottságot mondhatott magáénak. Szegeden a két párt közti különbség ennek gyakorlatilag a fele, vagyis 16%, itt másfélszer annyi szimpatizánsa van a kormányzópártnak, mint a szocialistáknak. A másik két parlamenti párt esetében is az országos adatoktól eltérő helyzet bontakozott ki a Szeged Studies felmérésből. A Jobbikot országosan három nagy kutatócég 13-17% között mérte, ezzel szemben itt 9%-ot hoztak. Az LMP-t ellenben alacsonyabbra mérik országosan, 5 és 10% közé teszik támogatottságát, míg Szegeden majdnem elérik a 15%-ot. A szociológus hallgatók által végzett felmérés azt mutatja, hogy a biztos pártválasztók között 41,6% a Fidesz, 28,1 az MSZP, 8,9 a Jobbik és 14,8 az LMP támogatottsága, és a válaszadók 6,6% más pártot jelölt meg.

Kiegyenlítettek az önkormányzati pártpreferenciák

Egy helyhatósági voksoláson lényegesen kiegyenlítettebb lenne az MSZP-Fidesz verseny – közölte a kutató. A biztos pártválasztók közül 38,2 százalék a Fideszre, 42,7 százalék az MSZP-re, 5,9 százalék a Jobbikra, 7,8 százalék az LMP-re voksolna. A felmérésben azt is vizsgálták, kit választanának polgármesternek a Tisza-parti város lakói. Az összes válaszadó több mint fele – 51,3 százaléka –

Botka Lászlót

támogatná,

B. Nagy Lászlóra

16,3 százalék voksolna. A biztos választók körében pedig 61,8 százalék szavazna a szocialista politikusra, míg fideszes vetélytársának a voksok 21,6 százaléka jutna. Ebben az eredményben a személyről alkotott képnek van nagy jelentősége a tanszékvezető szerint. Országosan is kivétel volt a nagyvárosok esetében, hogy a szocialista polgármester maradt a város élén. „Véleményem szerint a polgármester igyekezett is felépíteni azt az imázsát, hogy kiegyensúlyozott erőviszonyok között ő együttműködésre törekszik a másik féllel az önkormányzatban. A médián keresztül számos olyan jel érkezett, hogy adott esetben a másik fél igyekszik érvényesíteni a relatív többségéből adódó előnyeit, és nagy valószínűséggel viszonylag pozitív kép jött át a médián keresztül a polgármester tevékenységéről, amit ő tudatos kommunikációval igyekszik is építeni” – magyarázta a nagy különbségek egyik okát Feleky Gábor. A tanszékvezető elmondta, a Szeged Studies felmérést 2000 óta készítik el a szociológushallgatók bevonásával, a diákok kérdezőbiztosi munkáját külső cég is ellenőrzi, a felmérés teljes mintára vonatkozó hibahatára 3,5 százalék.

Miért titkolják pártpreferenciáikat az emberek?

A tanszékvezető által rejtőzködőknek nevezettek köre évekre visszamenőleg nagyon magas. Most például 42, de 2010-ben a választások évében elérte 45%-ot. Feleky Gábor részben a társadalmi légkörrel magyarázza, hogy sokan nem válaszolnak. „Fontos, hogy egy-egy adott párt melletti szimpátiánkat mit jelent vállalni. Ha ez esetleg stigmatizáló, akkor nyilvánvalóan kevésbé hajlamosak az emberek a vonzódásukat megfogalmazni. Ha pedig azt látják, hogy nagy a támogatottsága egy befutó erőnek, akkor nyitottabbak az emberek, sokkal inkább vállalják preferenciáikat” – magyarázta. A tanszékvezető szerint a probléma ennél sokkal mélyebben gyökeredzik azonban, szerinte a magyar társadalom egy nagyon sajátos és nehezen megfogható értékválságos időszakban van. „Olyan időszak ez, amikor a kapaszkodók nem elégségesek, bizonyos értelemben tájékozódási zavarról beszélhetünk, nehezen vállalható identitások vannak, s átalakulóban van az egész társadalom. A társadalmi értelemben vett rendszerváltás nemigazán történt meg, nem vált belülről elfogadottá ennek az új társadalomnak a működési módja, az értékrendje. Sőt bizonyos értelemben azt mondhatjuk, hogy megyünk visszafelé egy korábban megélt értékrendhez közelítve.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.