Közélet

Tisztelgés a hősök előtt Hódmezővásárhelyen

Tisztelgés a hősök előtt Hódmezővásárhelyen

2011. május 27., péntek
Tisztelgés a hősök előtt Hódmezővásárhelyen

Május utolsó vasárnapján emlékezünk a háborúkban elhunyt hősi halottainkra. Az első „nagy világégés” idején törvénybe iktatott tiszteletadás a rendszerváltást követően került be újra a magyar emlékezetbe. A hódmezővásárhelyi megemlékezések május 29-én fél 10-kor kezdődnek a Kossuth téren, az I. világháborús emlékműnél.

Hősök Napját minden év utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy „nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni.” Az ünnepet a második világháború követően a kommunista diktatúra eltüntette eltűnt a naptárból, majd a rendszerváltozást követően került ismét vissza a köztudatba. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a helyi civil szervezetekkel közösen minden évben megemlékezik a város hősi halottjairól. Az idén május 29-én, vasárnap délelőtt több helyszínen lesznek programok. Fél tíztől

Cseri Tamás

települési képviselő, mond emlékező beszédet a Kossuth téren álló az I. Világháborús Hősi Emlékműnél. A megemlékezésen közreműködik a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Zenekara, verset szaval

Benkő László

. A hősök emlékére

Alácsi Ervin

katolikus tábori lelkész és

Zakar Ödön

református lelkész mond imát és áldást. Hősök Napja vásárhelyi megemlékezése részeként koszorúzások lesznek a második világháború áldozatainak emlékművénél, a Bethlen Gábor Református Gimnázium aulájában, a Levente emléktáblánál a Szent István templom falánál, valamint a Római Katolikus és Kincses temetőben a Hősök parcellájánál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.