Egészség

Tesztelték a szegediek szemét + FOTÓK

Tesztelték a szegediek szemét + FOTÓK

2011. május 13., péntek
Tesztelték a szegediek szemét + FOTÓK
Két napra Szeged is vendégül látta a 2011-ben ismét elindult Nagy Látásteszt roadshowt, amelynek célja, hogy minél több városban, településen biztosítsa a lakosságnak az ingyenes látásszűrés lehetőségét. Az Opticnet Hungary Egyesülés szervezésében 2 hónap alatt az ország számos, összesen 20 helyszínén biztosítják az ingyenes teszt lehetőségét. Felmérések bizonyítják, hogy a világon az emberek több mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból másfél millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, holott látásuk nem tökéletes. A Nagy Látásteszt célja éppen az, hogy minél szélesebb rétegeknek tegye elérhetővé ingyenesen a szemproblémák kiszűrését, és minél több emberhez juttassa el az üzenetet, hogy a rendszeres látásvizsgálattal sok betegség megelőzhető, vagy jól korrigálható. Május 13-án, pénteken a szűrőbusz 9.30-16.30 között a Hargitai u. 60. előtt a COOP-POSTA parkolóban állomásozik, ahová mindenkit szeretettel várnak.

Szükség van a szemüvegre

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a középkorú és az idősebb emberek keresik fel nemcsak a szűrőbuszt, hanem az optikai üzleteket. A fiatalok nem mindig törődnek szemük egészségével, a látásuk élességével, sokan „cikinek” érzik a szemüveg viselését. „A fiatalabb korosztálynál általában a mínuszos, a távollátást segítő szemüvegeket adunk” – mondta el portálunknak Szalai Zoltánné, a szűrésben közreműködő Fülemüle utcai Hermann Optika vezetője. „Az idősebbeknél inkább az olvasószemüvegekből és a bifokális lencsékből van több. A szemlencse időskori fáradásából eredően kevésbé tud alkalmazkodni, így ezt mindenképpen szükséges szemüveggel korrigálni. Ezért akinek soha nem volt szemüvege később az olvasáshoz használnia kell majd.” A szemüveg szükségességét és más szembetegségeket – kancsalság, színtévesztés – is ki tudnak mutatni azzal a készülékkel, mely képeket, ábrákat, szám- és betűsorokat vetít a vizsgálandó személy elé. Az így kiértékelt teszt segítségével sokfajta szembetegség megállapítható.

Szemüvegek a nagyáruházak polcain

Mind gyakrabban lehet azt látni, hogy a nagyáruházak polcról, kosárból tömegével árusítják a különböző közel- és távollátásra „alkalmas” szemüvegeket. A műszakilag talán megfelelő, távol keleti „tömegszemüvegek” korántsem biztos, hogy mindenkinek megfelelőek lennének. „Egyáltalán nem tartom jónak ezt a fajta módszert” – fogalmazott az optikus asszony. „Nem biztos, hogy a vásárlónak egyforma a két szeme, vannak bizonyos szemtörési hibák, amiket azzal a szemüveggel egyáltalán nem lehet korrigálni, de a pupillatávolság sem azonos mindenkinél. Ezért ajánljuk inkább a szakember által javasolt szemüvegeket, mert azok mindenképpen személyre szabottan készülnek. Akár UV védelemmel, vagy karcálló kivitelben, sőt különböző fényre sötétedő, és autóvezetéshez kifejezetten ajánlott lencsék is kaphatók már.” A néhány perces látásteszt alkalmával nem csak egy ingyenes szűrésen vehettek részt az érdeklődők, hanem a szakértő látszerészek személyre szabott szaktanácsadással is szolgáltak, ráadásul egy 3000 forintos kuponnal is megjutalmazták a résztvevőket, melyeket a legközelebbi Opticnet Partnernél válthattak be új szemüveg készíttetésekor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.