Közélet

TeSzedd! - A hosszú távú cél a szemléletformálás

TeSzedd! - A hosszú távú cél a szemléletformálás

2011. május 21., szombat
TeSzedd! - A hosszú távú cél a szemléletformálás

A TeSzedd! mozgalom nem csak egy nap közös szemétszedésről szól, hosszú távú célja a szemléletformálás annak érdekében, hogy a hétköznapokban kevesebbet szemeteljünk, és általában környezettudatosabban éljünk - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az országos önkéntes szemétgyűjtő akció szombati megnyitóján Budapesten.

A kezdeményezéshez több mint 162 ezren csatlakoztak, magánszemélyek, iskolák, munkahelyi és más közösségek is regisztrálhattak a

www.teszedd.hu

honlapon. Az egyes településeken szerveződő csapatok munkáját helyi koordinátorok segítik. Az akcióhoz csatlakozók nemcsak a szemétszedésben, hanem az illegális hulladéklerakó-helyek feltérképezésében is segíthetnek. A nagyszabású program fővárosi megnyitó rendezvényére az Erzsébet téri Gödör Klub melletti füves területen került sor. Mint

Rogán Antal

V. kerületi polgármester elmondta, "kicsit csaltak", mivel megbeszélték a klubbal, hogy ezúttal ne szedjék fel a péntek este felgyülemlett hulladékot, hogy látszódjon, mennyi szemetet hagy hátra az esténként itt bulizó 3-4 ezer fiatal. A polgármester szerint a fővárosban a szemetelés, és nem az illegális szemétlerakó-helyek jelentik a legnagyobb gondot.

Latorcai Csaba

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság több mint 40 százaléka végez önkéntes munkát, s ezzel az ország messze az uniós átlag felett jár. Emlékeztetett arra, hogy 2011 az önkénesség európai éve, és június elején rendezik meg az önkéntesek hetét Magyarországon.

F. Tóth András

, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint a több mint 160 ezer résztvevő azt bizonyítja, hogy "paradigmaváltás" tanúi vagyunk a környezettudatosság és az önkéntesség terén. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért a szervezők szerint az ország történetének legnagyobb önkéntes akciója. "Felszedjük a szemetet a közparkokból, az utak széléről, a szántóföldekről, a vízpartokról, sőt a Balatonnál a víz fenekéről is" - sorolta a helyszíneket a vidékfejlesztési miniszter. Valóban, Balatonfüreden önkéntes búvárok a tóból gyűjtik a hulladékot a Veszprém Megyei Búvárklub szervezésében. Az egész országból több mint negyven búvár vesz részt a víz alatti szemétszedésben, sőt a szlovákiai Komárnóból is érkezik segítség.

Olajos Károlynak

, a megyei búvárklub elnökének tájékoztatása szerint a Tagore sétány által határolt partszakaszon merülnek a Balatonba, mivel a több mint egy kilométeres, forgalmas sétány mentén feltételezik a legtöbb vízbe dobott hulladékot. A hagyományteremtőnek szánt országos szemétgyűjtő napot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezte a vízügyi igazgatóságok, a nemzeti parkok és más érintett szervezetek közreműködésével; további információk a www.teszedd.hu honlapon és az akció Facebook-oldalán érhetők el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.