Közélet

Tápai Péter, az IKV elnök-vezérigazgatójának közleménye

Tápai Péter, az IKV elnök-vezérigazgatójának közleménye

2011. május 13., péntek
Tápai Péter, az IKV elnök-vezérigazgatójának közleménye

Az áprilisi közgyűlés óta a szegedi médiában rengeteget lehetett hallani az önkormányzat és az IKV közötti szerződésről, annak értelmezéséről. Botka László polgármester és Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján is szóba került ez a téma. Az ügyben pénteken az önkormányzati cég elnök-vezérigazgatója közleményt adott ki, melyet alább olvashatnak.

Közlemény

Az utóbbi időben túl sokszor téma a sajtóban az IKV Zrt., miközben nem az előretekintő gazdasági, városépítő jellegű vitáról szólnak a tudósítások.

Az alapprobléma véleményünk szerint az, hogy Botka László a költségvetés tervezésekor – talán tudtán kívül – szerződést szegett. Ezt azzal valósította meg, hogy Szeged város és az IKV Zrt. közötti szerződés értelmében meg kellett volna egyezni a 2011. évi fizetendő díj mértékéről 2010. december 31. határidőig. Cégünk időben, még 2010 év végén benyújtotta tervezetét az önkormányzatnak, onnan azonban semmilyen visszajelzést nem kapott. Így csak a költségvetés benyújtásakor, vagyis 2011 februárjában szembesültünk egy ultimátumszerű, 700 millió forintos összeggel. Ennek az összegnek a kifizetése fizetésképtelenné tette volna az IKV Zrt.-t. A 2011. május 11-én a Városházán tartott szakmai egyeztetésen megállapodás született arról, hogy Botka László polgármester elfogadja a felelősen, szakmai alapon elkészített, a stabil működést biztosító üzleti tervben szereplő 594 millió forint hasznosítási díj befizetését. Fontos leszögezni, hogy az IKV Zrt.-nek nem visszaadni kell az összeget a városnak, azon egyszerű oknál fogva, hogy azt nem is vette el. Ugyanakkor a Szeged vagyonát képező ingatlanok bérbeadása, hasznosítása után keletkezett bevételből befizeti a költségvetésbe a vagyonhasznosítási szerződésnek megfelelő kötelezettségét – elfogadott üzleti tervében szereplő tételt –, az 594 millió forintot. Ezúton is hangsúlyozzuk, hogy az IKV Zrt. által benyújtott üzleti terv – bár sok esetben azon önkormányzati cégekkel együtt került említésre, akik mínuszos üzleti tervet adtak be – pozitív eredményt tartalmaz, mellyel további milliókkal járul hozzá Szeged város költségvetéséhez. Megegyezés született több eddig vitatott könyvelés-, illetve elszámolás-technikai kérdésben is, ezek a város és az IKV mindennapi működését könnyítik majd meg. Megállapodás van már arról is, hogy törlik a prémiumfeladatok közül azt, amelyre a cégvezetőnek semmilyen ráhatása nincs, mivel a lakásértékesítés az illetékes bizottság és a közgyűlés kizárólagos hatásköre. A város és az IKV vagyonhasznosítási szerződésének módosítása biztosítja az üzleti terv végrehajtásának feltételeit, az ingatlankezelő zavartalan működését. A vita látszólag a számokról, a milliókról szólt, ám ennél nagyobb, messzebbre mutató volt a tét: szebb, élhetőbb város, javuló állagú önkormányzati bérlakások, vállalkozásbarát áron kiadható üzletek, valamint 300 IKV-alkalmazott stabil jövője. Mindehhez azonban forrás kell, s részünkről a vita elsősorban arról szólt, hogy lesz-e eszköze mindehhez az IKV Zrt.-nek. Úgy tűnik lesz, s a többi már a mi felelősségünk, ehhez kérünk partnerséget nem csak az önkormányzattól, hanem a város minden polgárától is.

Összefoglalva le kívánjuk szögezni, hogy a megállapodás értelmében a városvezetés megértette és elfogadta a korábban általunk tett üzleti és szerződéses javaslatot.

Tápai Péter

IKV Zrt. elnök-vezérigazgató

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.