Közélet

Szegeden is tisztogattak a TeSzedd keretében + FOTÓK

Szegeden is tisztogattak a TeSzedd keretében + FOTÓK

2011. május 23., hétfő
Szegeden is tisztogattak a TeSzedd keretében + FOTÓK
Míg szombaton a város apraja-nagyja és a sajtó valamennyi képviselője vagy a Dóm térre, vagy az Oskola utcán át a Belvárosi hídra kipakolt árusokhoz vagy éppen a Szeged-napi díszközgyűlésre igyekezett, önkéntesek gyülekeztek az Árvízi emlékműnél, hogy a TeSzedd 2011 akciójának keretében országszerte több mint 160 ezer társukkal együtt tegyenek a környezetükért. Nem véletlen, hogy az akcióra idén kerül sor, hiszen 2011 az Önkéntesség Európai Éve. Hasonló megmozdulásokkal a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes tevékenységek társadalmi értékeire, valamint arra, hogy kellő odafigyeléssel, összefogással elősegíthető a környezetünk megóvása is. Számos európai példa igazolja, hogy a környezetünkben fellelhető hulladékok összegyűjtéséből akár valódi közösségi élmény is lehet. Európa számos országában, százezres tömegek mozgósításával, sok tízezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze, szebbé, biztonságosabbá téve az ott élők környezetét.

A Tisza-part megtisztítása

A Megyei Önkéntes Centrumok közreműködésével szervezett akcióhoz – melyre előzetesen az országban több mint 160 ezren regisztráltak – az önkéntesen jelentkezők mellett Szegeden csatlakoztak a Csongrád Megyei Kormányhivatal dolgozói, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai is. „Az igazgatóság működési területén több mint hatezren ajánlották fel munkájukat erre a napra” – mondta el portálunknak szemeteszsákkal a kezében Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója. „A munka nagy, de ha nem kezdjük el, soha nem érünk a végére.”

Kormányhivatalnokok a környezetért

A hivatal több mint ötven önkéntese gyűjtötte a megyében a szemetet. Szegeden a Közlekedés-felügyelet, az ÁNTSZ, a Földhivatal dolgozói vettek részt az önkéntes munkában. „A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium és a civilek összefogásából jött létre a TeSzedd Mozgalom” – foglalta össze az akciót Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója. „Ez a nap is bizonyítja azt, hogy az emberek nem befelé fordulók, és egy nemes cél érdekében képesek megmozdulni. Én személy szerint nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen nagy számban jelentkeztek a kollégák, és a hasonló kezdeményezéseket a jövőben is támogatni fogjuk.”

Vízügyi hatóság a környezetért

A Tisza partjára nézve néha valóban elkeserítő látványt tud nyújtani a mérhetetlen sok összetört üveg, a műanyag palackok garmadája, a mindenféle rendű és rangú szemét. Az illegális folyóparti szeméttelepek felszámolását és felderítését végző hatóság dolgozói kétkezi munkájukkal is megpróbáltak hozzájárulni a városi szakasz megtisztításához. „Engem nagy örömmel tölt el ez a mozgalom” – vette át a szót Némethy Tímea, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatónője. „A felügyelőség közel 130 dolgozója vesz rész ebben az önkéntes munkában. Ez egy nagyon jó program, a városok ezáltal talán egy kicsit fellélegezhetnek a szemét nyomása alól, emellett nagyon jó összetartó erőt is jelent nekünk. De minden magyar embernek, aki egy kicsit is foglalkozik a környezetével nagyon jó példa, és remélem, lesz a jövőben is ilyen mozgalom.”

Önkéntes Centrumok az akció élén

A szegedi Önkéntes Központ a 2005-ös megnyitása óta részese a hasonló akcióknak. A 20-25 állandó segítő mellett országos és helyi megmozdulásokhoz nagyobb tömegeket is képesek megmozgatni, akik regisztráció útján fejezhetik ki segíteni akarásukat. „A mostani szemétszedés mellett, ami egy látványos akció, vannak más formái is az önkéntességnek” – mutatta be a szervezetet Nagy Máté, a Csongrád Megyei Önkéntes Centrum kommunikációs munkatársa. „Hosszabb távon is tudunk segíteni, így például kórházakban tevékenykedünk, de az idősekkel való foglalkozás és a hátrányos helyzetű embereken való segítés is a munkánk része.” Az Önkéntes Centrum Szegeden és a régióban közel nyolcvan civil szervezettel áll kapcsolatban, és a regisztrált tagok eldönthetik, hogy milyen jellegű segítségnyújtásra gondoltak, így számos alapítvány, állatmenhely, idősotthon vagy épp múzeum várja őket. A leendő önkéntesek Szegeden, a Kálvária tér 20. szám alatt, a Móravárosi Közösségi Ház első emeletén lévő irodában, valamint a Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért weboldalán és az Önkéntes Centrum Facebook-oldalán is kapcsolatba tudnak lépni a szervezettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.