Közélet

Szeged-Szabadka: zöldséges-gyümölcsös roadshow

Szeged-Szabadka: zöldséges-gyümölcsös roadshow

2011. május 24., kedd
Szeged-Szabadka: zöldséges-gyümölcsös roadshow

Közösen a harmadik országok piacán

Az Eco-Coop projekt - melyet az Európai Unió IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programja támogat - keretében ma a szegedi Dugonics téren roadshow kezdődött a szabadkai és a szegedi önkormányzat szervezésében, melyen 20 standon, mintegy 16-17 szerbiai őstermelő állította ki mezőgazdasági portékájának legjavát. A bemutatkozás célja az integrált mezőgazdasági termékkínálat és az agrárkereskedelem fejlesztése a szerb-magyar határ mentén. Az Eco-Coop egy újabb sikeres állomása a Szabadka és Szeged között megvalósuló határon átnyúló együttműködéseknek. A projekt célja a gazdasági kötődések erősítése és a szerb-magyar mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztése. A program partnervárosai Szabadka és Szeged, a gyakorlati megvalósulást pedig az Európai Unió IPA pályázatai teszik lehetővé. A szakmai segítséget az eredményességhez a két város piacait irányító közművállalatok biztosítják. Az általános cél, hogy a mezőgazdasági termékek terén növekedjen a konkurenciaharc Szabadka és Szeged termelői között. A projekt leginkább a földműveseket, a kis- és középvállalkozókat, a piacokat, a kereskedőket és a vásárlókat hozza helyzetbe. Az Eco-Coop terv megvalósulásának lehetőségeit szakmai konferenciák keretében mutatták be. Ezeken részt vettek a térség termelői, s eszmecserét folytattak, megoldásokat kerestek a szélesebb gazdasági együttműködés elősegítésében. Egy-egy ilyen tanácskozást már megtartottak Szegeden, illetve Szabadkán. Azt tervezik, közös adatbázist hoznak létre a régióra vonatkozóan, aszerint, hogy melyek azok a mezőgazdasági termékek, amelyek iránt legnagyobb a kereslet. Az Eco-Coop program egy éven át tart, amelyben vezető szerep Szabadkának jut, a kiemelt partner pedig Szeged városa. A projekt összköltsége 162 ezer euró, amelyből 70 ezer jut Szabadkának, 90 ezer viszont Szegednek. A program 2011 júliusáig tart.

Gyógynövények és biogazdálkodás

Kudlik Erikától, a szabadkai városi tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tagjától megtudtuk, ez a roadshow első állomása, szerdán, csütörtökön és pénteken a határon túlról érkező termelők Domaszéken, Szentesen és Hódmezővásárhelyen is bemutatják termékeiket, június 9-12-ig pedig a magyar gazdák viszonozzák a látogatást, Szabadkán, Bajmokon, Csantavéren és Topolyán. A piaci helyzet, a vásárlási szokások, a társulási formák, a kereslet és a kínálat felmérésén túl a projekt annak a lehetőségét is, vizsgálja, hogy a jövőben a két ország termelői akár közösen is megjelenhetnek majd a harmadik országok piacain. Törökné Szántó Katalin, a projekt magyar programvezetője elmondta, nagyjából azonos fajta gyümölcsöket, zöldségféléket termelnek a határ mindkét oldalán, talán a fűszernövények és a gyógynövények terén van kis eltérés, ezek inkább a Vajdaságban népszerűbbek. A biogazdálkodás ugyancsak valamivel intenzívebb a határ túloldalán. Legnagyobb problémát azonban mindkét országban a lakosság elöregedése jelenti, egyre kevesebb fiatal marad falun és vállalja a gyümölcs- és zöldségtermeléssel, az áru értékesítésével járó bajlódást. Fodor Mátyás, a szabadkai piacok pénzügyi és kereskedelmi igazgatója viszontvárja a magyarországi termelőket és reméli, június elején már több gyümölccsel fognak kirukkolni. A kiállított termékeket nem lehetett megvásárolni, csak megcsodálni, ám Fodor reméli, hogy a jogszabályok egyszerűsödésével és a határok lebontásával, átjárhatóbbá tételével egymásra találnak a termelők. Addig is marad az ismerkedés, a hasonló közös projektek, meg a piacok együttes feltérképezése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.