Közélet

Rövid időre hazatérhettek a Fukusimai erőmű körül lakók

Rövid időre hazatérhettek a Fukusimai erőmű körül lakók

2011. május 10., kedd
Rövid időre hazatérhettek a Fukusimai erőmű körül lakók

Két hónappal a japán nukleáris baleset után hazatérhettek a megrongálódott fukusimai erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója térhetett haza kedden, sugárfertőzés ellen védő öltözékben. Két órájuk volt arra, hogy egy 70 centiméterszer 70 centiméteres műanyag dobozba pakolják a legszükségesebb holmikat, pénztárcát, betétkönyveket és ékszereket. A rövid tartózkodás után a lakók ellenőrzésen estek át.

A japán hatóságok teljesen lezárták a Fukusima-1 atomerőmű köré vont 20 kilométeres sugarú körzetét. A kormányzat véleménye szerint a végleges hazatérés csak jövőre lesz lehetséges. A veszélyzónában kilenc település van, s az említett falu lakóin kívül eddig senki se léphetett be a lezárt területre. Közben az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco elnöke,

Simizu Maszataka

kedden pénzügyi segítséget kért a japán kormánytól. A cégvezető a miniszterelnöki hivatalban tartott megbeszélés után nyilatkozott újságíróknak. A találkozón jelen volt

Kaieda Banri

ipari miniszter, valamint

Edano Jukio

, a kormány főtitkára, szóvivő, valamint más kormányzati tisztviselők. Simizu elmondta, hogy a Tepco csökkenti a cégvezetők fizetését és a vállalat több vagyontárgyát is eladja. A kormányzat ezzel egy időben azt fontolgatja, hogy új intézményt hoz létre, amelynek feladata a kártérítés lenne abban az esetben, ha a Tepco képtelen lenne teljesíteni a kárigényeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.