Közélet

Rendőrök beszámolója Mladić elfogásának részleteiről

Rendőrök beszámolója Mladić elfogásának részleteiről

2011. május 28., szombat
Rendőrök beszámolója Mladić elfogásának részleteiről

Ratko Mladićot az elfogását megelőző éjszakai órákban fizikai fájdalmak gyötörték, ami miatt nem tudott aludni. Ezért elhatározta, hogy kimegy sétálni a ház kertjébe, hátha a friss levegőtől kitisztul a feje.

Eközben - hajnali öt órakor - húsz álarcos, fekete ruhás kommandós érkezett négy terepjáró gépkocsin a kétezer lakosú faluba, Lázárföldre (Lazarevo). Az autók csendben gurultak a falu utcáján, a kommandósok abban reménykedtek, hogy sikerül meglepniük a 16 éve körözött szökevényt. Mindegyik terepjáró egy-egy olyan háznál állt meg, amelyben

Mladić

rokonai laknak. Annál a háznál, amelyben Mladić élt, a kommandósok átugrották a kerítést, majd éppen abban a pillanatban rontottak be a ház ajtaján, amikor az idős ember kifelé tartott. Megragadták, és durván a padlóra szorították. "Igazolja magát!" - kiáltotta egyikük. "Ratko Mladić vagyok" - válaszolta ő. "Szép munka. Megtaláltátok, akit kerestetek" - ismerte el megadóan. Az elfogásnak ezeket a részleteit nevük elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselők mondták el az amerikai hírügynökségnek. A rendőrök szerint két töltött pisztoly volt Mladićnál. "Ne csináljon ostobaságot!" - mondta neki az egyik kommandós. Mladić engedelmesen átadta nekik a fegyvereket. Mladić két évvel ezelőtt költözött a faluba, azt gondolván, hogy rokonai közelében biztonságban lesz. Úgy vélte, annyira megöregedett és megromlott az egészségi állapota, hogy senki nem fogja felismerni. A hatóságoknak állításuk szerint korábban fogalma sem volt arról, hogy Mladić Lázárföldön rejtőzik, és arról a házról, amelyben lakott, csak annyit tudtak, hogy egy rokonáé. A volt tábornokot kereső nyomozók soha nem jártak a faluban. Az idős férfi ritkán ment ki a házból a betegségei okozta fájdalmak miatt. (Forrás: MTI/AP)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.