Közélet

Orbán szerint nagy siker az elmúlt egy év

Orbán szerint nagy siker az elmúlt egy év

2011. május 2., hétfő
Orbán szerint nagy siker az elmúlt egy év

Nagy sikerként értékeli az elmúlt egy évet a miniszterelnök, mert - mint fogalmazott - Magyarország nem zuhant a szakadékba, ellentétben Görögországgal, Írországgal vagy Portugáliával. Orbán Viktor ezt a TV2 vasárnap sugározott, Frizbi című műsorában mondta, ahol arról is beszélt, "szamárságnak" tartja az előre hozott országgyűlési választásokról szóló híreket.

A kormányfő kifejtette: az elmúlt egy évet nagy sikernek értékeli, ám nem a kormány teljesítménye szempontjából, mert azzal sosem lesz elégedett, hanem az ország szempontjából, hiszen "a szakadék felé rohanó lovakat kellett megfékezni és visszafordítani, és ez sikerült". "Nem zuhantunk bele ebbe a szakadékba, holott ott már vártak ránk, Görögország, Írország, Portugália, tehát nem is lettünk volna egyedül" - mondta. Hozzátette, a kormányoldal kétharmados parlamenti többsége gyors, alapos és átfogó döntésekre ad lehetőséget, és ezt jól használva Magyarország a "zavarosnak tűnő" európai helyzetből a legjobban szervezett államként kerülhet ki egy-másfél év múlva. Az előre hozott választások lehetőségét firtató sajtóhírekre

Orbán Viktor

úgy reagált: "milyen pihent agyú embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy ilyen mondatot papírra tudjon vetni". Mi volna abban a jó Magyarországnak, a Fidesznek vagy neki személy szerint? - tette fel a kérdést, hozzáfűzve, nem tudja, milyen érveket lehetne felhozni egy ilyen "szamárság" mellett. A dolgok rendje szerinte az, hogy legközelebb 2014-ben legyen országgyűlési választás. A magyar európai uniós elnökséget értékelve rámutatott, kereszttűzben kellett végezni a munkát, amelyből még hátra van két hónap, de örül annak, hogy kaptak egy lehetőséget a magyarok arra, hogy megmutassák, vége van annak a korszaknak, amikor bármit meg lehetett velük tenni. Orbán Viktor azt mondta, a tavalyi év lelkileg nem volt nehéz, "világos volt, hogy van egy átadás-átvétel, van egy az útról az árokba lecsúszott ország, amit vissza kell hozni valahogyan az útra". Mindenki tisztában volt azzal, hogy szükséges hozni rendkívüli intézkedéseket, de mindenki úgy gondolta, hogy akármit is tesz a kormány, az biztosan úgy van jól. Igaz, a bankok és a bankárok nem voltak boldogok, hogy bankadót kell fizetni, és a multicégek sem voltak azok, hogy válságadót kell fizetni, sőt a képviselők sem voltak boldogok, amikor befagyasztották a párttámogatást, és megfelezték a képviselők létszámát, "de igazából mindenki úgy volt ezzel, hogy baj van, ez a dolgok természetes rendje" - fejtette ki. Ugyanakkor - mint folytatta - a 2011-es év nehezebb, mert idén az már lassan mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy az országot át kell szervezni, ebben a formájában ugyanis nem működőképes. "Itt azért már vegyesebb a fogadtatás, most már azért érzem időnként, hogy van, aki a pokolba kíván" - jegyezte meg. Szavai szerint megszorítások azért nem lesznek, mert azok nem vezetnek sehová. A miniszterelnök felidézte, 1988-ban, amikor alakult a Fidesz, Magyarország egy megszállt ország volt, és a rádióhírekben nem az volt az érdekes, mit mond a magyar kormány, hanem az, mit mondtak Moszkvában. Arra a kérdésre, hogy most nem az az érdekes-e, mit mondanak Brüsszelben, azt felelte: "ég és föld, Brüsszel az nem Moszkva, Brüsszelben sok mindent mondhatnak, de azt vagy nem hallgatjuk meg a rádión, vagy azt mondjuk, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását". Hozzátette, most is azt gondolja, amit 1988-ban, vagyis hogy egy büszke, erős Magyarországra van szükség, amely tiszteletet ébreszt és követel magának a világban, ahol jó élni, és az itt élő emberek a régió legsikeresebb, legboldogabb országát lakják, építik, tartják fenn. Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt húsz év szerinte arra volt jó, hogy felkészüljünk arra, ami most következik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.