Egyetem

Optikai adatátviteli rekord egyszerű lézersugárral

Optikai adatátviteli rekord egyszerű lézersugárral

2011. május 23., hétfő
Optikai adatátviteli rekord egyszerű lézersugárral

Optikai adatátviteli rekordot értek el európai kutatók, akik egy egyszerű lézersugárral 26 terabit/másodperces letöltési sebességet hoztak létre.

Ezzel a technológiával 1 másodperc alatt 691 darab 4,7 gigabájtos DVD-nek megfelelő adatmennyiség továbbítható - olvasható a Nature Photonics című tudományos szaklap vasárnap megjelent számában. Az abszolút adatátviteli rekordot japán tudósok tartják, akiknek az év elején összetett lézersugárral 109 terabit/másodperces sebességet sikerült elérniük. A német, svájci és brit kutatócsoport újítása abban rejlik, hogy ezt a másodpercenkénti 26 terabites adatátvitelt csupán egy egyszerű lézersugárral érték el. A technológia lényege, hogy az adatforgalom a lézersugár színekre bontásával növelhető. A kutatók a lézersugárral mintegy 350 színt hoztak létre, és ezekhez a színekhez kódolhatók az átvitelre szánt adatokat. "A módszer hátránya, hogy a jelenlegi mobilkommunikációban használt dekódolási eljárásoknál egymilliószor gyorsabb processzorokra van szükség" - magyarázta a publikáció társszerzője,

Jürg Leuthold

a karlsruhei műszaki egyetem munkatársa. Az ausztrál ABC News hírportálon megjelent beszámoló szerint ezzel az adatátviteli eljárással a jelenlegi optikai hálózatok egyszerűbben fejleszthetők az egyre nagyobb sávszélességet igénylő megoldások, mint a 3D-tévéadás, vagy a felhőalapú számítástechnika kiszolgálására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.