Közélet

Nincs tervben utólagos tandíj bevezetése

Nincs tervben utólagos tandíj bevezetése

2011. május 18., szerda
Nincs tervben utólagos tandíj bevezetése

Sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer - közölte az államtitkárság az MTI kérdésére.

Pokorni Zoltán

, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a TV2 Mokka című műsorában kedden azt mondta, hogy a tandíj nagy mértékben rontja a hozzáférést. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, szerinte utólag meg kellene fizetniük a képzésük költségeit. Ez a diákhitel rendszerén keresztül megoldható - közölte, hozzátéve, hogy a hallgatók 30-40 százaléka hagyja abba tanulmányait, nem szerzi meg diplomáját időre. Az államtitkárság írásos válasza szerint a kormány nem készül semmiféle tandíj bevezetésére, hozzátéve: köztudomású, hogy 1998-ban a szocialisták által kirótt tandíjat az Orbán-kormány az első intézkedései között törölte el. Amikor pedig a Gyurcsány-kormány fizetőssé akarta tenni a felsőoktatást, akkor a jelenlegi kormánypártok népszavazást szerveztek, így akadályozták meg a hallgatók százezreit ellehetetlenítő intézkedés életbeléptetését. A felvételi követelmények emelése - nyelvvizsgához, emelt szintű érettségihez kötése - elejét veszi annak a folyamatnak, hogy a felsőoktatási tanulmányok sikeres elvégzéséhez nem elegendő tudással és nem kellő motiváltsággal kerüljön be valaki. Mint írták, tudható, hogy jelentős azoknak a száma, akik a hiányzó nyelvvizsga miatt nem szerzik meg a diplomájukat. A rendszerbe belépéskor kötelező nyelvvizsga ennek a gondnak a tovább-burjánzását is megakadályozza. Hozzátették, hogy az államtitkárság nem ismeri részleteiben Pokorni Zoltán elgondolását, így a már említett, a tandíjat elutasító alapvetésen kívül csak nagy vonalakban lehet véleményezni. "Az utólagos tandíjbefizetés ötlete új keletű, első hallásra ötletszerű javaslat. Vajon gondolt-e rá a megfogalmazója, hogy ha egy-egy diáknak nem sikerül diplomát szereznie, akkor vélhetőleg nem fog tudni jobban fizető álláshoz jutni, tehát gyakorlatilag nem lesz rá esélye, hogy a diákhitelét, illetve a tandíját visszafizesse?" - tették fel a kérdést. Az államtitkárság szerint inkább a bejutási követelmények emelésével és a képzésben történő előrehaladás szigorításával lehet biztosítani a diplomaszerzés mostaninál jobb esélyeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.