Közélet

Nem nő az elvándorló orvosok száma

Nem nő az elvándorló orvosok száma

2011. május 30., hétfő
Nem nő az elvándorló orvosok száma

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH)közlése szerint nem nő a Magyarországról elvándorló orvosok száma.

Az adatok alapján az idén május 25-ig 360, míg a tavaly év azonos időszakában 357 orvosnak adtak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta a hivatal az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azokra a sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint idén jóval több orvos kérte ki a fenti hatósági bizonyítványokat és vándorolt külföldre, mint korábban. Az EEKH állítja ki az egészségügyi oklevelek, bizonyítványok külföldi elismertetéséhez és a külföldi regisztráció megszerzéséhez szükséges hatósági bizonyítványokat. Az ezekre vonatkozó adatokat a hivatal internetes oldalán (

www.eekh.hu

) féléves bontásban publikálja is. A kiadott hatósági bizonyítványok száma ugyanakkor nem mutatja meg egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, s végez külföldön egészségügyi tevékenységet, mivel nincs arról visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.