Közélet

NEFMI: emelkedett a versenyszférában alkalmazottak száma

NEFMI: emelkedett a versenyszférában alkalmazottak száma

2011. május 18., szerda
NEFMI: emelkedett a versenyszférában alkalmazottak száma

Márciusban 18 ezerrel többen álltak alkalmazásban mint egy évvel korábban elsősorban a feldolgozóiparban foglalkoztatottak számának bővülése miatt - idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett gyorsjelentését.

A minisztérium közleménye, amit szerdán juttatott el ez MTI-hez, hozzáteszi: "a szolgáltatói szektor létszáma is bővülést mutat, amelyben szerepet játszik az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének fehérítő hatása". A közlemény kiemeli: "a feldolgozóipar dinamikus létszámbővülése jelzi, hogy a gyorsuló - egyelőre elsősorban az exportra termelő ágazatok által vezérelt - gazdasági növekedésnek érdemi munkahelyteremtő hatása van". A közszférában kismértékű, 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott, nem számítva a korábbi közcélú foglalkoztatási programok és az új közmunkaprogram hatását. A versenyszférában nem csak az alkalmazottak száma, hanem a bruttó keresetek is növekedtek 4,6 százalékkal, ami - a közlemény megfogalmazása szerint - "a kedvező szja-változásokat figyelembe véve átlagosan 8,5 százalékos nettó keresetemelkedést jelent". A közszféra átlagos keresetei ugyan csökkentek, de ez a tavaly januárban és márciusban történt egyszeri kifizetések elmaradásával magyarázható - jegyzi meg a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye - hozzátéve: e nélkül a rendszeres bruttó keresetek növekedést mutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.