Közélet

Navracsics: fordulópont a megyék életében az idei esztendő

Navracsics: fordulópont a megyék életében az idei esztendő

2011. május 17., kedd
Navracsics: fordulópont a megyék életében az idei esztendő

A megyék életében is fontos fordulópont lehet az idei év: ismét megerősödnek, intézményeket kapnak, s hatáskörök szempontjából is erősebbé válhatnak – mondta Navracsics Tibor Fehérvárcsurgón a Fejér megyei megyenap keretében tartott ünnepi közgyűlésen.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: az elmúlt húsz évben sokan vitatták a megyék közjogosultságát, sőt kísérletet is tettek felszámolásukra. Azt mondták, hogy idejétmúlt területi egységről van szó, van sokkal modernebb, Európa-konformabb: a régió. Bebizonyosodott, hogy „társadalommérnökséggel nem lehet mindent elérni, hiszen a társadalommérnökség és az így létrehozott politikai intézmények nem tudnak valóságos identitást adni az intézményeknek”. Ha az intézmények mögött nincs identitás, ha a polgárok nem érzik úgy, hogy az intézmény az övék, akkor ezek az intézmények nem tudnak működni. „Bevallott célunk az, hogy rehabilitáljuk a megyéket, oda helyezzük vissza az intézményeket, ahol a polgárok azt nyilvántartják, ahol a polgárok közösségi identitásának egy szelete megtalálható”. Fordulópont az idei év azért is, mert hatáskörök szempontjából is megerősödnek a megyék. Miután január elsejétől létrejöttek a kormányhivatalok, ismét van államigazgatási megyénk, ismét megteremtettük azt az egységes és integrált intézményrendszert, amely nemcsak hatékony működést, polgárbarát ügyintézést biztosít, hanem újabb támaszt jelent nemzeti identitásunkhoz, nemzeti öntudatunkhoz és a regionális, megyei öntudatunkhoz is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.