Írjon nekünk

Közélet

Mladic elfogása közel hozta Szerbia uniós csatlakozását

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A CEU tanára szerint ma már nem okoz politikai földrengést Szerbiában a volt tábornok letartóztatása. A felhozott vádak bizonyára megállják majd a helyüket a nemzetközi törvényszék előtt.

Egyáltalán nem biztos, hogy “időzítve” fogták el a szerb hatóságok Ratko Mladic volt katonai vezetőt, tábornokot, akit háborús és emberiség elleni bűnök elkövetésével vádol a nemzetközi törvényszék. Lehet, hogy egyszerűen most találták meg – nyilatkozta Várady Tibor nemzetközi jogász, egyetemi professzor, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának. Azt viszont a professzor is elismerte: a letartóztatás közel hozta Szerbia uniós csatlakozását, várhatóan már a nyáron biztató jelzések érkeznek Brüsszeltől Belgrád felé.
A bujkálás régen indult, az első másfél évben Boszniában zajlott. Akkoriban veszélyeztette volna a törékeny békét Mladic elfogása, és az első években a nemzetközi erők sem igyekeztek őt elfogni – így reagált Várady Tibor a Közbeszéd kérdésére, hogy miként bujkálhatott hosszú hosszú éveken Ratko Mladic Boszniában, majd Szerbiában. Emlékeztetett: 1995-ben emeltek vádat a volt tábornok ellen, aki 1997-ben tette át bujdosás helyszínét Szerbiába.
Ami a szerbiai ügyekben tájékozott professzor szerint talán nem is volt annyira bujdosás. Valósak ugyanis azok a hírek, miszerint Mladic tényleg részt vett futballmeccseken, megfordult kávéházakban – és nyilvánvaló lett, hogy senki sem akarja letartóztatni, elfogni őt.
Az utóbbi évekre nézve azonban már valós szándék lehetett Mladic kézre kerítésének szándéka, amit a csütörtöki letartóztatása is bizonyít – tette hozzá Várady professzor.
Véletlen vagy sem az elfogás időzítése, és összefüggésben van-e az Szerbia EU-csatlakozási törekvéseivel, aminek mindeddig útjában állt, hogy Mladicot szabadlábon lehetett? – vetette fel a Közbeszéd.
Ilyen találgatások mindig lesznek, nem vagyok benne biztos, hogy volt időzítés. Az is lehet, hogy egyszerűen csak most találták meg – válaszolt Várady Tibor. Kétségtelen, hogy Szerbia EU-csatlakozásának jót tesz a háborús bűnökkel vádolt katonai vezető letartóztatása, de jól jött volna egy vagy két évvel ezelőtt is – emlékeztetett a professzor.
A CEU oktatója fontosnak tartotta hangsúlyozni: öt-hat évvel ezelőtt még kisebbfajta politikai földrengéshez vezetett volna Mladic elfogása, a lakosság nagy része ugyanis felháborítónak tartotta volna azt. “Még ma is vannak, akik így gondolkodnak, de összességében mégsem egy kiugró esemény ma már; nem számottevő politikai kockázat. Az emberek többsége elfogadja, hogy így van, a szerb közvélemény számottevő része ma már így gondolkodik” – szögezte le Várady Tibor.
A következő választások eredményét mennyiben befolyásolhatja Mladic letartóztatása? -vetette fel a Közbeszéd.
Azt hiszem, nem igazán nagy mértékben – hangzott a válasz. Biztos, hogy bizonyos nacionalista szavazatokat “elterel” Boris Tadictól, de ezeket a voksokat eddig is részben mások birtokolták – tette hozzá. A nyár folyamán viszont vélhetően biztató hírek jönnek az EU-tól a csatlakozással kapcsolatban, ami újabb nagy hír lesz majd, így ezek a jó hírek felülírják a mostani eseményeket.
Másfelől nézve viszont pozitív üzenet is lehet Mladic elfogása azok szemében, akik várják az ország uniós csatlakozását, mivel ez a lépés most valóban közel hozta a csatlakozást – hangzott a nyilatkozatban.

Arra kérdésre, hogy a Mladic ellen már eddig is felhozott vádak megállják-e majd a helyüket a nemzetközi ítélőszék előtt, Várady Tibor úgy reagált: egy jogász ilyen kérdésre mindig kissé óvatos választ ad, de nagyon valószínű, hogy megállnak majd a Ratko Mladic elleni vádak.

(Forrás: Duna Televízió
Pintér Attila, felelős szerkesztő.)

Közélet

Két cica szemműtétjére gyűjtenek Hódmezővásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Cucli és Csipesz szemét kezeltették, de sajnos eredménytelenül. Új beavatkozás szükséges.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nemzetközi migrációs válságkezelő gyakorlatot tartanak Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Évente mintegy kétezer magyar katona vesz részt békefenntartó missziókban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Folytatódik a Pedagógiáról másképp című sorozat a Somogyi-könyvtárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Középpontban a Bauhaus-pedagógia és Design Thinking.

Tovább olvasom

Aktuál