Bulvár

Megyei rendőröket tüntettek ki + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

Megyei rendőröket tüntettek ki + VIDEÓ, FOTÓK, HANG

2011. május 9., hétfő
Megyei rendőröket tüntettek ki + VIDEÓ, FOTÓK, HANG
A rendőrség napja alkalmából két Csongrád megyei rendőr is magas miniszteri kitüntetésben részesült, melyet hétfőn délelőtt, Szegeden, ünnepi parancsban hirdetett ki Lukács János rendőr dandártábornok, megyei főkapitány. Rajtuk kívül többen is elismerésben részesültek, köztük Szenti Szabolcs sajtószóvivő, akit a szakterületén végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként soron kívül rendőr századossá léptettek elő. A Magyar Köztársaság belügyminisztere a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság javaslatára vezetői kategóriában az Év Rendőre miniszteri díjat adományozta Tyityán László rendőr alezredesnek, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjének, valamint a közlekedésrendészeti kategóriában szintén az Év Rendőre elismerést kapta meg Kriván János rendőr főtörzszászlós, a Makói Rendőrkapitányság helyszínelője és balesetvizsgálója, a makói Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Schengen hozta az elismeréseket

„A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság életében emlékezetes marad az idei Rendőrség Napja” – mondta el portálunknak Lukács János megyei főkapitány. „Két munkatársunk is átvehette az Év Rendőre kitüntetést, és emellett Szent László Érdemjelet, soron kívüli előléptetést is kaptak kollégáink. Az adományozók részéről ez a figyelem azt a munkát igyekszik elismerni, melyet a megye rendőrei a schengeni határ mellett végeznek.” A határrendész szakterületen Szent László Érdemjel kitüntető címet kapta Széll Imre rendőr törzszászlós, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltség szolgálati csoportvezetője, és 35 éves munkájának elismeréseként miniszteri emléktárgyat és aranygyűrűt vehetett át Pádár Edit, a Szegedi Rendőrkapitányság ügykezelője.

A szóvivő a lakosság és a rendőrség között

Kettős feladata van egy sajtószóvivőnek, hiszen a rendőrséget képviselve kell megosztania a lakossággal a fontos, közérdeklődésre számot tartó eseményeket. Emellett kiemelt feladata, hogy reagáljon azokra a kérdésekre, melyek a lakosság felől érkeznek, és a sajtó segítségét igénybe véve hitelesen, gyorsan juttassa el a híreket feléjük. Az elmúlt években egyre inkább nyitottabbá vált a szervezet, mind gyakrabban osztják meg sikereiket, életüket a médián keresztül az emberekkel. „Az újságírók rendőrnek, a rendőrök pedig újságírónak tartanak” – mondta el munkájáról Szenti Szabolcs, aki immár rendőr századosként végzi a sajtószóvivői munkát. „De nyilván meg kell találnom az arany középutat, hogy a rendőrség érdekeit képviselve, de a korrekt, hiteles és gyors tájékoztatást szem előtt tartva tudjam a feladatomat elvégezni.”
Hallgassa meg a Szenti Szabolcs sajtószóvivővel készített hanganyagunkat!

Civilként is rendőr

Minden városnak megvan a maga bűnügyi fertőzöttsége, bűnügyi szerkezete, így Szentesnek is, ahol kiemelt figyelmet kell fordítani az idősek sérelmére elkövetett lopások, bűncselekmények megakadályozására, és az elkövetők személyének felderítésére. Egyre gyakoribb a közüzemi szolgáltatók nevében elkövetett csalás, amikor a vízmű, az áramszolgáltató munkatársainak adva ki magukat csapják be az idős embereket. „Az eskünek megfelelően végezzék a leendő és a mostani rendőrök is a munkájukat” – hangsúlyozta portálunknak Tyityán László, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. „A közel 25 évnyi fegyveres testületnél eltöltött idő után az ember nehezen tud az utcán civillé válni, de ilyen egy rendőr munkája, ilyen az élete.”
Hallgassa meg a Tyityán Lászlóval, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjével készített hanganyagunkat!

A gyermekkorban elkezdett KRESZ-oktatás

Már gyermekkorban, az óvodában, iskolában is el kell kezdeni a közlekedésbiztonság oktatását, és ez kiemelten fontos volt és ezután is az Makón, ahol a korábbi évek forgalma az M43-as megépülése után ugyan már nem érinti a várost, de a tantervekben még nem szerepel a KRESZ. A gyerekek először gyalogosan, majd később kerékpárral szembesülnek a közlekedési helyzetekkel. Baleseti helyszínelés mellett ezt a munkát is végzi Kriván János főtörzszászlós, aki nagy szeretettel és gondossággal fordul a kicsik felé, bevezetve őket a közlekedés rejtelmeibe, ismertetve a veszélyeket. „A baleset-megelőzésnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy kevesebb legyen a halálos, vagy épp a sérüléssel járó események száma” – hangsúlyozta az Év Rendőre cím tulajdonosa. „Ha az oktatáson és az ellenőrzésen keresztül egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, ennek nagyon hamar meglátszik az eredménye a baleseti statisztikákon. Egy-egy közúti ellenőrzés során a szabálytalanságokra először mindig felhívjuk a közlekedők figyelmét, hiszen nem a bírság a lényeg, hanem az, hogy ne kelljen nekünk büntetni, és megértsék, hogy a közlekedésben a szabályok betartása a legfontosabb.” Az M43-as autópálya megépítésével Makón nagymértékben lecsökkent az átmenő forgalom, azonban az itteni rendőröknek a régi útra azért kell nagyobb figyelmet fordítaniuk, mert a megritkult forgalomban az autósok elkezdenek gyorsabban hajtani, előzgetnek, és a leromlott útburkolat is számos veszélyforrást tartogat a közlekedőkre nézve. Korábban a „palack nyaka” a makói Maros-híd és a város belterülete volt, ez most áttolódott a várost elkerülő, az autópályát a régi útra visszakötő szakaszra. A tranzitforgalom egy kis része ráadásul még mindig a megszokott, régi útvonalat használja – annak ellenére, hogy jól ki van táblázva az új irány –, sok esetben nem figyelik az útbaigazítást, vagy épp kizárólag a GPS-re hallgatnak. Ezért a tájékoztatásra, illetve a Makótól az országhatárig vezető szakaszra kiemelt figyelmet fognak a kapitányságon fordítani.
Hallgassa meg a Kriván Jánossal, a Makói Rendőrkapitányság helyszínelőjével és balesetvizsgálójával készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.