Közélet

Megyei elsősegélynyújtó versenyt rendeztek + FOTÓK

Megyei elsősegélynyújtó versenyt rendeztek + FOTÓK

2011. május 3., kedd
Megyei elsősegélynyújtó versenyt rendeztek + FOTÓK
Robbanás után dől a füst a szobából, mindenfele jajveszékelve futkosó gyerekek, vérző fejű sérültek segítségért kiabálnak, mentők látják el az áldozatokat. Szerencsére nem valódi katasztrófa történt, csupán a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete által minden évben megszervezett Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei fordulójának a helyszínére látogattunk el. Három kategóriában versenyeztek az ötfős csapatok (gyermek, ifjúsági és felnőtt). Az általános iskolás csapatok és az ifjúsági kategóriában indulók a vöröskereszt hét területéről érkeztek, a felnőtt kategóriában viszont csak háromból. A győztes jutalma, hogy május 20. és 22. között ő képviselheti Csongrád megyét a Zánkán megrendezendő 40. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen. Sasvári Krisztinától, a szervezet megyei igazgatójától megtudtuk, a megyei versenyzők rendre sikeresen szerepelnek az országos döntőben, szép helyezést érnek el és ritkán térek haza üres kézzel. Az idén a nyugdíjas korosztály számára is hirdettek versenyt, volt is érdeklődés, a megyei megmérettetés előtt azonban a versenyzők meggondolták magukat és visszaléptek. A szervezők megbeszélték az érdeklődőkkel, hogy hosszabb felkészülés után jövőre ez a korosztály is indulni fog. A nyugdíjas kategória nem szerepel ugyan az országos versenyben, ez csupán egyéni, megyei kezdeményezés, hogy az idősebb korosztályt is megtanítsák az elsősegélynyújtás fortélyaira. A megyei fordulót területi verseny előzte meg, úgyhogy itt már valóban a legjobbak mérhették össze tudásukat. A verseny során a csapatok elméleti és gyakorlati állomásokon adtak tanúbizonyságot tudásukról, de emellett fontos volt a csapatmunka és az egymás közötti kommunikáció is. A gyakorlati kárhelyen volt olyan helyszín, ahol tetőről lezuhant munkást vagy dühöngő alkoholistát, esetleg epilepsziában szenvedő, földön fekvő kábítószerest, kutyaharapásban megsérült áldozatot, közúti balesetben megsérült gyalogost kellett ellátniuk, újraéleszteniük. A tíz csapat jól vette az akadályokat, a fiatalok ügyesen, lelkiismeretesen látták el a feladatokat, semmilyen apró részlet nem kerülte el a figyelmüket.

A verseny eredménye

Gyermek kategória: 1. Szeged, Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2. Kisteleki Általános Iskola 3. Fábiánsebestyén, Arany János ÁMK 4. Makói Általános Iskola, Belvárosi Tagintézmény Ifjúsági kategória 1. Szeged, Ifjúsági Vöröskeresztes Aktivisták 2. Makó Juhász Gyula Református Gimnázium 3. Ásotthalom, Bedő Albert Erdészeti Szakiskola és Kollégium Felnőtt kategória: 1. Szeged, SZKTT KI Eötvös József Egységes Gimnázium 2. Makó Juhász Gyula Református Gimnázium 3. Szentes, Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.