Közélet

DNS-vizsgálat is alátámasztja bin Laden halálát

DNS-vizsgálat is alátámasztja bin Laden halálát

2011. május 2., hétfő
DNS-vizsgálat is alátámasztja bin Laden halálát

Az első DNS-vizsgálatok "nagyon biztos egyezést" mutattak ki a pakisztáni Abbotábádban megölt személy és Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére között - jelentette ki Washingtonban egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy.

A vizsgálat az illetékes szerint "nagy valószínűséggel" - a forrás szerint 99 százalékos biztonsággal - megerősítette, hogy valóban bin Ladenről van szó. Mint mondta, a személyazonosságot azt megelőzően állapították meg, hogy a holttestet elsüllyesztették a tengerben. Médiaforrások már Barack Obamának az al-Kaida vezér megöléséről szóló hivatalos bejelentése előtt jelezték: az amerikai elnök aligha állna a világ közvéleménye elé kielégítő DNS-bizonyítékok nélkül. Ismeretlen helyszínen hullámsírba helyezték Oszama bin Laden holttestét az amerikai hatóságok hétfőn. Megfigyelők szerint az amerikai különleges szolgálatok döntése mögött az a szándék húzódik, hogy a megölt terrorista vezér földi maradványainak ne legyen ismert a helyszíne, amely a későbbiekben egyfajta kegyhellyé válhat az iszlamisták számára. Márpedig - mint azt egy magas rangú amerikai illetékes hangoztatta - szigorúan az iszlám törvények és szokások szerint jártak el, vagyis az halottat a lehető leghamarabb, általában huszonnégy órán belül fehér gyolcsban kell eltemetni vagy hullámsírba ereszteni. Annyit tudni, hogy

Oszama bin Laden

holttestét Pakisztánból először egy afganisztáni amerikai támaszpontra szállították.

Megölték a terroristavezért

Az Egyesült Államok katonai műveletben a pakisztáni Abbotábádban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével - jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített, rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Bin Ladennel együtt öt ember halt még meg az akcióban, melyet egy kis létszámú amerikai egység hajtott végre. A csoport tűzharcban ölte meg bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Az akcióban az amerikaiak közül senki nem esett el. A katonák ügyeltek arra, hogy polgári lakosok ne essenek áldozatul a műveletnek - hangsúlyozta az amerikai elnök. A terroristavezér elleni rajtaütésben négy helikopterrel egy nagy lakóházra csaptak le a pakisztáni fővárostól északra fekvő város Bilal nevű negyedében - közölte egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő. Egy helikopter lezuhant, nyilvánvalóan a földről eltalálták - tette hozzá. Esetleges sebesültekről a nyilatkozó nem tett említést. A helikopterek egy észak-pakisztáni légi bázisról indultak bevetésre. Az a körülmény, hogy bin Ladent a pakisztáni főváros közelében ölték meg, felveti a kérdéseket, hogy miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását, és hogy milyen hosszú ideje rejtőzött azon a helyen, ahol végül is megölték. Az amerikai hírszerzési szakértők korábban azt gyanították, hogy bin Laden a Pakisztán és Afganisztán közötti határvidéken, olyan területen tartózkodik, amely kívül esik a központi hatóságok ellenőrzésén.

Obama: Igazságot tettünk

Barack Obama elmondta, hogy a múlt héten adott parancsot bin Laden megölésére, miután úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információ áll rendelkezésre az akció végrehajtásához, és lehetőség is van rá. Az elnök szerint a műveletet a pakisztáni terrorelhárítással együttműködve hajtották végre. A pakisztáni hírszerzés illetékesei megerősítették, hogy végeztek az al-Kaida vezetőjével Iszlámábád közelében. Obama telefonon beszélt

Aszif Ali Zardari

pakisztáni elnökkel, és kifejezte neki abbéli reményét, hogy Pakisztán továbbra is segíti Amerikát az al-Kaida és szövetségesei elleni küzdelemben. "Igazságot tettünk" - fogalmazott Obama, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida elleni harca nem az iszlám elleni háború, mint ahogy ez az akció sem "az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muzulmán vezető". Obama emlékeztetett arra: hivatalba lépése után azonnal közölte

Leon Panettával

, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, hogy az Egyesült Államok legfőbb feladata az al-Kaida elleni harcban Oszama bin Laden elfogása vagy megölése. A bin Laden megöléséről szóló első híradások után, még a hivatalos bejelentést megelőzően több százan spontán ünneplésbe kezdtek - amerikai zászlókat lengetve - a washingtoni Fehér Ház előtt. Az elnöki bejelentés után New Yorkból, Philadelphiából és az Egyesült Államok több más nagyvárosából is örömünneplésről érkeztek jelentések.

George W. Bush

, aki az al-Kaida által 2001. szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrortámadások idején az Egyesült Államok elnöke volt, "nagyon jelentős eredménynek minősítette" bin Laden megölését. Az al-Kaida vezetője már azelőtt is rajta volt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által a tíz legveszélyesebbnek tartott körözött személy listáján, hogy a terrorhálózat elkövette a négy utasszállító repülőgép eltérítésével végrehajtott és több mint háromezer halálos áldozatot követelő, összehangolt merényleteket. Obama bejelentésének hatására a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett. Fokozott védelem alá helyezték az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit, és az amerikai külügyminisztérium világszerte nagyobb óvatosságra intette az utazó amerikaiakat.

Cameron szerint a világ megkönnyebbülhet

A világ népei számára nagy megkönnyebbülés Oszama bin Laden halála - jelentette ki

David Cameron

brit kormányfő hétfőn az al-Kaida vezetőjenek halálhírére reagálva. "Bin Laden a legkegyetlenebb terrorista rémtettekért felelős, a (2001.) szeptember 11-i merényletért és még több más támadásért, amelyek emberek ezreinek - köztük sok britnek - a halálát okozták" - mondta Cameron. A miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte, hogy a terroristavezér nyomára bukkantak, és így nem folytathatja világméretű terrorhadjáratát.

Benjámin Netanjahu

izraeli kormányfő magasztalta az Egyesült Államokat, és úgy vélte: Oszama bin Laden megölése "világra szóló diadal" Washington és a vele közös értékeket valló szövetségesei, valamint az igazságért, a szabadságért és a terrorizmus ellen küzdő többi demokratikus ország számára. India szerint bin Laden megölése alátámasztja azt az aggodalmat, hogy a különböző szervezetekhez tartozó terroristák menedéket találnak Pakisztánban. Az újdelhi belügyminisztérium hétfői közleményében felszólította Pakisztánt arra, hogy tartóztassa le mindazokat, akiknek közük volt a 166 ember életét kioltó 2008-as mumbai merénylethez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.