Kultúra

Meghalt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári irodalomtörténész

Meghalt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári irodalomtörténész

2011. május 24., kedd
Meghalt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári irodalomtörténész

Tragikus hirtelenséggel, 66 éves korában elhunyt Cs. Gyimesi Éva, nyelvész, irodalomtörténész professzor, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem magyar tanszékének volt vezetője.

Tanulmányait szülővárosában, Kolozsvárott végezte, 1968-ban magyar nyelv- és irodalom szakon szerzett diplomát. A Babes-Bolyai Egyetem magyar tanszékén tanított, 1990-től mint egyetemi tanár. Nyelvművelő és stílusvizsgáló tanulmányait, jegyzeteit rendszeresen közölték a lapok, köztük a Korunk, A Hét, az Utunk, a Látóhatár. Első önálló kötetében, a Mindennapi nyelvünk (1975) címűben a nyelvműveléssel foglalkozott, a Találkozás az egyszerivel című kötete (1978) a monografikus elemzéseket önálló líraelméleti felismerésekkel tette teljesebbé. Előszóval és jegyzetekkel látta el a romániai magyar költők Múlt, jövő mezsgyéjén című antológiáját (1980).

Cs. Gyimesi Éva

indexre tett könyvei, akárcsak számos kortársáé, csak 1989 után jelenhettek meg. Különösen fontos munkái közé számítanak a Teremtett világ című irodalomelméleti kötetén kívül a transzilvanizmusról szóló tanulmányai. Nagy visszhangot váltott ki a Szem a láncban: bevezetés a szekusdossziék hermeneutikájába című könyve, amelyben az egykori Securitate által megfigyelt professzor saját megfigyelési dossziéjának eredeti szövegét közli személyes kommentárokkal tarkítva. Publicisztikai munkásságáért 2005-ben megkapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat, kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje polgári fokozatával 1996-ban, a szegedi József Attila Tudományegyetem díszdoktora volt 1995. október 3. óta, elismerték a Pro Cultura Hungarica-díjjal is. A hétfőn elhunyt Cs. Gyimesi Éva halálhírét kedden közölte a litera.hu irodalmi portál és a manna.ro honlap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.