Közélet

Lőcsén tanácskoztak a V4-ek védelmi miniszterei

Lőcsén tanácskoztak a V4-ek védelmi miniszterei

2011. május 12., csütörtök
Lőcsén tanácskoztak a V4-ek védelmi miniszterei

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia védelmi minisztere Lőcsén tartott megbeszélést május 12-én és megállapodtak egy közös európai uniós hadtestet létrehozásában – számol be az eseményről a Felvidék Ma hírportál.

A visegrádi négyek országainak védelmi miniszterei úgy határoztak, hogy az önálló V4-es hadtestnek 2016 első felében kellene felállnia és bevetésre késznek lennie. A V4-es védelmi miniszterek úgy látják, hogy az egyes hadseregek korszerűsítésének az útja lehet a közös európai uniós hadtest. „A kölcsönös tapasztalatok megosztásán kívül a költségeket is megosztjuk egymás közt" – jelentette ki a szlovák védelmi miniszter,

Ľubomír Galko

. A részleteket, valamint a kiadásokat is a közeljövőben tisztázzák a szakértők. Előzetes megállapodás született arról is, hogy a közös hadtest parancsnoka Lengyelország lesz. A lőcsei találkozón szóba kerültek a NATO-n belüli reformok is. Jelen volt a V4-ek tanácskozásán az ukrán védelmi miniszter is, akivel a visegrádi négyek országainak miniszterei arra kerestek megoldást, hogyan tudna Ukrajna is bekapcsolódni a közös európai uniós hadtest felállításába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.