Kortárs finn képzőművészek tárlata Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Üzenetek Turkuból címmel kortárs finn képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Négy esztendeje – amióta a szecessziós épület ad otthont a nyári tárlatnak, illetve a táblaképfestészeti biennálénak – hagyomány, hogy egy kísérőkiállításon Szeged egy-egy testvérvárosának művészei is bemutatkoznak – mondta Nátyi Róbert, a kiállítóhely művészeti vezetője csütörtökön az MTI-nek.
Szeged és Turku idén ünnepli testvérvárosi kapcsolatának negyvenéves jubileumát, ennek apropójából idén a finn városból érkezett művészek mutatkoznak be a Reök-palotában.
A kiállítás, melyen négy alkotó festményei és grafikái láthatók július 10-ig, egy-egy részletet villant föl északi rokonaink kortárs képzőművészeti törekvéseiből. A képek egy része a finnek természetközeli életmódját, a vízhez való szoros viszonyát mutatja be. Az alkotások másik csoportja szorosabban kötődik a mai európai tendenciákhoz – közölte a művészettörténész.
A bemutatott művek közül a kurátor – különleges technikai kivitelezése miatt – Mari Metsämäki Nappal című képét emelte ki. A festőművésznő húsz tájképen jelenítette meg a napszakok egymást követő változását, majd ezeket mintegy térben egymásra helyezve készítette el plasztikus alkotását.
A szegedi tárlattal egy időben fiatal szegedi alkotók kiállítása látható Turkuban, amely idén Európa egyik kulturális fővárosa. Nátyi Róbert bízik benne, hogy a cserekapcsolat rendszeressé válik, így a csongrádi megyeszékhely művészei rendszeresen bemutatkoznak majd Szeged testvérvárosaiban.

Default thumbnail
Előző sztori

Vissza nem térítendő támogatás vállalkozásfejlesztésre

Default thumbnail
Következő sztori

Forgalomkorlátozás a Rókusi körút és a Körtöltés utca kereszteződésében

Legutóbbi hasonló cikkek