Közélet

Újabb cégeket világítottak át - különös ügyek az IKV-nál és a VTV-nél

Újabb cégeket világítottak át - különös ügyek az IKV-nál és a VTV-nél

2011. május 9., hétfő
Újabb cégeket világítottak át - különös ügyek az IKV-nál és a VTV-nél

Az átvilágító bizottság hétfőn lezárta két önkormányzati cég, a Városi Televízió Szeged és az IKV vizsgálatát. Előbbinél a foglalkoztatási szerződések és az egykori cégvezető nyelvtanfolyamának megvizsgálását kérték az új vezetéstől, az IKV-nál pedig bizonyos beszerzések kapcsán tártak fel hiányosságokat.

„A város televízió jelenlegi ügyvezetőjét felkérte a bizottság, hogy vizsgálja felül a társaság szerződéses állományát, ez a munkavállalókra illetve a reklámbevételekre vonatkozik. Sok esetben olyan szerződésekkel vannak foglalkoztatva dolgozók, amelyeknek aránytalanul nagy a járulékköltsége, itt a megbízási és a munkaszerződések arányára kell gondolni” – ismertette a Gazdasági és Pénzügyi Ideiglenes Átvételi Bizottság elnöke, Gyimesi László (Fidesz-KDNP), aki a televízióval kapcsolatos másik határozatról is beszélt, ami a korábbi ügyvezető nyelvtanfolyamára elköltött pénzt találta célszerűtlennek. Gyimesi elmondta: a járulékos terhekkel együtt mintegy másfél millió forintba került a nyelvtanfolyam. „Aránytalan az adófizetők pénzéből másfél millió forint értékben záróvizsga nélküli angol nyelvtanfolyamot végezni, a vizsgálat azt is megállapította, hogy 15 nap kifizetett szabadságot szabálytalanul vett igénybe a régi ügyvezető” – mondta a fideszes politikus.

Szabálytalan beszerzések az IKV-nál

A testület a város ingatlanvagyonát kezelő IKV esetében két határozatot hozott. „Megállapítottuk, hogy az IKV saját beszerzési szabályzatát megszegve végzett el bizonyos beruházásokat. Ilyen volt a 40 millió forintos irodabútor-beszerzés, továbbá amikor a cég a saját nyilvántartása szerint több mint 3 millió forintot érő autót 1,5 millióért adott el, és ilyen két szoftvercsomag vásárlása is, összesen több mint 100 millió forint értékben. A vizsgálatok alapján ezeket a tételeket a beszerzési szabályzatot megszegve fizette ki a cég. Felkértük az IKV jelenlegi igazgatóját, hogy végezzen vizsgálatot arra nézve, ezek a beszerzések okoztak-e vagyoni hátrányt az IKV gazdálkodásában” – emelte ki a bizottsági elnök. Gyimesi László hozzátette, büntető-feljelentésről is határoztak, mivel szerinte a bizottsági fordulók alatt a szocialista képviselők azt állították, hogy bizonyos iratok eltűntek az IKV vagy a városháza nyilvántartásából.

„Irathiányokról volt szó; úgy gondolom, akkor tudunk ebből a kérdésből a legtisztábban kikerülni, ha feljelentést teszünk ezen iratok eltűnése miatt, állapítsa meg most már a nyomozó hatóság, hogy eltűntek-e a szocialisták által hiányolt dokumentumok, s ha igen, ki ezért a felelős” – így az elnök. Kiemelte, hogy a képviselők állítása szerint jegyzőkönyvek tűntek el, melyek azokat az igazgatósági határozatokat tartalmazták, melyek a fent említett beszerzésekről szóltak... „A szocialista képviselők állítása szerint ezek megvannak, a szakértő állítása, a jelentés és az új cégvezető szerint viszont nincsenek. Derítse ki a nyomozóhatóság az igazságot!” – szögezte le Gyimesi.

Eltűntek vagy nem azok a jegyzőkönyvek?

Nagy Sándor (Szabad Város) korábbi alpolgármester, az átvilágító bizottság tagja a városi televízióval kapcsolatban elmondta, hogy az új ügyvezetőnek a szerződések átvizsgálásával kapcsolatos döntését támogatták a szocialistákkal. „Azt viszont, hogy angol nyelven érdemes-e beszélnie egy huszonegyedik századi televízió vezetőjének, kinek nemzetközi kapcsolatai is vannak, egy kicsit morbid vitának tartom. A média nyelve az angol, ezt illik ismernie egy tévé vezetőjének” – fűzte hozzá. „A volt cégvezető jelzése szerint a nyelviskola saját belső követelményének eleget tett. A vizsgálat pedig turbósítja a tanfolyamra kifizetett összeget, olyan feltételezett terheket is hozzákapcsol, amit a tévének nem kellett megfizetnie a múltban. Itt valójában 800 ezer forintról beszélünk. Az IKV-nál is a nyolc év összes bútorbeszerzését vonják össze. Kommunikációs játszma is zajlik az ügyben” – szögezte le Nagy, aki szerint Gyimesi képviselőt megtéveszti az emlékezete a dokumentumok körül kirobbant vitával kapcsolatban. „A bizottsági ülésen nem az hangzott el, hogy eltűntek jegyzőkönyvek. Mi azt kifogásoltuk, hogy az elnök úr szavai alapján úgy tűnik, nem jut el hozzánk minden jegyzőkönyv, illetve csak fokozatosan, majd ezt a kifogásunkat Gyimesi László úgy fordította le, hogy szerintünk eltűntek jegyzőkönyvek. Nem ezt mondtuk, csak jeleztük, hogy két héttel ezelőtt más mennyiségű jegyzőkönyv állt rendelkezésünkre, mint a mai ülésen, miközben az elnök úr és az IKV vezetője is folyamatosan azt állította, hogy minden adatot átadott a vizsgálathoz” – világított rá a problémára a képviselő.

A VTV Szeged és az IKV Zrt. vizsgálata a fenti döntésekkel tehát lezárult. De az ideiglenes bizottság folytatja munkáját, a további városi tulajdonú cégek – Szeged Pólus Kft., az SZKT, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. és a Szegedi Városkép Kft. – 2002 utáni gazdálkodásának átvilágításával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.