Közélet

HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

2011. május 19., csütörtök
HM: békeidőben továbbra sincs hadkötelezettség

Békeidőszakban továbbra sem terheli sem katonai szolgálati, sem megjelenési, sem adatszolgáltatási kötelezettség az állampolgárokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Mint a közleményben hangsúlyozták: az új honvédelmi törvény tervezete nem változtat a katonai szolgálati kötelezettség rendszerén, az teljes mértékben megegyezik a 2004-ben elfogadott szabályozással - tették hozzá. A Napi Gazdaság című napilap szerdai számában írta a kormány számára készített törvénytervezetre hivatkozva, hogy a honvédelmi tárca rendkívüli védelmi helyzetben a 18-40 éves korosztály számára visszaállítaná a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget. A honvédelmi tárca illetékesei azóta többször is leszögezték, hogy az elkészült törvénytervezetben ugyanazok a feltételek vonatkoznak a hadkötelezettségre, mint a hatályos jogszabály szerint, vagyis az csak rendkívüli állapot idején lépne életbe, és ha támadás fenyegeti az országot. Az Országgyűlés a tavaszi ülésszakán tárgyalja a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény tervezetét. Ebben is az szerepel, hogy a hadkötelesek katonai kiképzésére csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején kerül sor a katonai szakmai követelmények alapján, békeidőben kizárólag az önkéntes tartalékosi szolgálatot vállalók kiképzése folyik. Az önkéntes tartalékos rendszer békeidejű működtetése nem jelenti a hadkötelezettség visszaállítását, az önkéntes tartalékos ugyanis - mint az elnevezés jelzi - önkéntes alapon vállal katonai szolgálatot, annak teljesítésére senki nem kényszeríthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.