Közélet

Három napig tartanak az idei Tápéi Falunapok + HANG, FOTÓK

Három napig tartanak az idei Tápéi Falunapok + HANG, FOTÓK

2011. május 27., péntek
Három napig tartanak az idei Tápéi Falunapok + HANG, FOTÓK
Háromnaposra tervezik az idei Tápéi Falunapokat. A gyerekek és felnőttek számára rendezett pénteki sportvetélkedőkkel és a tápéi művészek alkotásaiból nyílt kiállítással a művelődési házban kezdetét vette a gazdag, változatos programokat kínáló ünnepségsorozat. Ennek a közösségnek a búcsú mellett a falunapok jelentik a legfontosabb ünnepet, hangsúlyozta Bodóné Péni Erika, a művelődési ház igazgatója. Lehetőség ez arra, hogy a lakók megmutassák településük múltjának és jelenének értékeit, amire méltán büszkék lehetnek. A 3 napos programsorozat további jelentősége abban is rejlik, hogy együttműködésre, közös munkára ösztönözte a falu polgárait. Nagyon sok munkát és szervezést igényelt a falunap, mindez nem is jöhetett volna létre, ha nem fognak össze a képviselők, a részönkormányzat, a Vásár és Piac Kft., a polgárőrség, az egyház, az iskola és óvoda, a civil szervezetek, az alkotók és művészek, az amatőr csoportok, számos önkéntes segítő és a művelődési ház. Sokat dolgoztak azért, hogy sokan érezhessék jól magukat, találjanak érdeklődésüknek, igényüknek megfelelő programokat. A közös munka mindig egymás jobb megismeréséhez és megértéséhez vezet, és az együttlét örömét adja. Az igazgatónő külön megköszönte azoknak a cégeknek, intézményeknek, vállalkozóknak, magánszemélyeknek, akik ismerve és elismerve Tápé szellemi és kulturális értékeit, támogatásukkal lehetővé tették az ünnepség megrendezését.

Dankó Pista-művének ősbemutatója Tápén

A Tápéi Falunapok megnyitóján Nagy Imre Erik helybéli zeneszerző, karmester és tanítványai hangulatos zenei összeállítással kedveskedtek a közönségnek. Elhangzott egy ősbemutató is, felcsendült Dankó Pista világhírű nótaszerzőnek, a párizsi világkiállítás ünnepelt sztárjának egyetlen fennmaradt hangszeres műve -- egy verbunkos. A Bába Kiadó néhány éve kiadott egy reprint kottákat tartalmazó énekes Dankó-albumot ezzel az egy hangszeres, szöveg nélküli darabbal. Nagy Imre Erik utánanézett és kiderült, hogy ezt a művet a felszabadulás óta még soha senki nem játszotta. A nóta és a verbunkos között helyezkedik el. „Kallódott a kotta, majd amikor valahol megtalálták, és könyvben is megjelentették, elfelejtették konzultálni a szakembereket.”— idézi fel a művel való találkozását Nagy úr. „Aranyos, magyaros zene, nekem tetszik, eredetileg Friss csárdás a neve. Dankó életében valószínűleg cigányzenekari kísérettel játszhatták, nyilván lehetett egy bemutatója is, de erről, sajnos, semmit sem tudunk.
Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, megköszönve a felkérést, a tápéiak hagyománytiszteletéről beszélt és a közösség vendégszeretetét hangsúlyozta. Ez a 3 nap most arról szóljon, hogy az emberek pihenhessenek, kikapcsolódhassanak, illetve olyan lehetőséget biztosítsanak a számukra, amelyben valóban jól érzik magukat. A különböző rendezvényeken, sporteseményeken való megmérettetésért 500-600 ajándéktárgyat adtak össze a szponzorok, támogatók. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a programokra ennél legalább tízszer többen fognak kilátogatni. Gratulált a szervezőknek és sok sikert kívánt mindenkinek. A rendezvény főszervezője, motorja minden évben Tápé részönkormányzatának vezetője, Juhász Gyula. Ő is a nagy és széles körű összefogást méltatta, majd köszönetet mondott mindenkinek az áldozatkész, odaadó munkáért, a nagylelkű támogatásért. Egy rendezvény akkor tud sikeressé válni, ha a jelenlévők, a részvevők mindannyian a magukénak érzik. Minden adott a sikerhez, hiszen igen széles körű, rendkívül gazdag és változatos programkínálat várja az érdeklődőket. A tápéi alkotók műveit bemutató kiállítást Vörös Gabriella nyitotta meg. Elmondta, a településen különösen élő hagyománya van a művészeteknek, ahány alkotó, annyiféle stílus, látásmód keveredik. Van, akit a tenger, az alföldi táj vagy éppen a távoli vidékek ihlettek meg, egyvalami azonban szinte mindannyiukban közös, a mélyről jövő, őszinte hagyománytisztelet. Az alkotások tele vannak dinamizmussal, tánccal, mozgással, mégis, ha nézzük őket, hallgatnak. Bírjuk szóra a műveket, menjünk közel hozzájuk és halljuk meg az általuk közvetített csöndet, biztatta a közönséget Vörös Gabriella. A gazdag falunapi programból csak néhány ízelítő: a szombat reggeli teke- és asztalitenisz-versenyek után bűnmegelőzési, közbiztonsági és egészségmegőrzési családi napot rendeznek rendőrök, tűzoltók, orvosok részvételével, lesz biopiac, jógabemutató, otthoni gyógymódok ismertetése, egészséges ételek elkészítése, zene, tánc, fél 5-től éjfélig II. Tápéi Szelíd Motoros Találkozó, motoros felvonulás, ügyességi versenyek, majd este koncertek. Fellép a Riverside együttes, Ganxsta Zolee és a Kartel, majd 23-tól hajnali 1-ig lakodalmas zenekarok versenye és utcabál.
Hallgassa meg Juhász Gyulával készült hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.