Egyetem

Fokozódik a verseny a felsőoktatási intézmények között

Fokozódik a verseny a felsőoktatási intézmények között

2011. május 16., hétfő
Fokozódik a verseny a felsőoktatási intézmények között

Az egyre növekvő felsőoktatási versenyben felértékelődik az intézményi rangsorok szerepe, és ezzel arányosan mind nagyobb hangsúlyt kapnak a díjnyertes országos tudományos diákköri munkák – és a hátterükben lévő tehetséggondozás – mondta el Badó Attila, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetében múlt héten megrendezett Tehetségnapon.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán például az elmúlt néhány évben megtriplázódott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák (OTDK) dobogós helyezettjeinek száma – húzta alá a professzor. Bár az egyetemen folyó képzések szinte minden formájában ott kell rejtőznie a tehetséggondozásnak, a 2006-ban megalakult Tehetséggondozó Tanács kifejezetten egy komplex tehetséggondozási szolgáltatási rendszer kialakítására törekszik három éve működő Tehetségpontja révén, mely zászlaja alá gyűjti a kiválóságokat támogató alapítványokat, szervezeteket, doktori képzéseket és szakkollégiumokat. A szegedi hallgatók a Tehetséggondozó Tanács felügyelete alatt működő bármely pályázaton – Sport-, Sófi-, Szent-Györgyi Albert-, illetve Szociális tehetséggondozó ösztöndíj stb. – keresztül Tehetségpont-tagokká válhatnak, csakúgy, mint szakkollégiumi tagsággal, PhD-képzésben, vagy TDK-n való részvétellel is. Az SZTE Tehetségpont tagjait ösztöndíjak mellett interdiszciplináris együttműködések támogatásával, koncertek, képzőművészeti kiállítások szervezésével, kedvezményes színházjegyekkel, sportbérletekkel, ajánlásokkal és ingyenes jogi tanácsadással is segíti. Az egyetem más egységeivel (mint például az Életvezetési Tanácsadó vagy az SZTE Karrieriroda) a tehetségek mindennapi gondjait és álláskeresési problémáit is igyekeznek orvosolni. A Tehetséggondozó Tanács neves személyiségeket és cégeket is igyekszik a tehetséggondozás mellé állítani. Mentori/tutori rendszer kiépítésében kezdett, és jelenleg egy kiválósági honlap létrehozásán munkálkodik, melyen a tagok és eredményeik szerepelnek majd. Egyúttal egy ösztönzési rendszert is kidolgoznak, melynek keretében eddigi teljesítményeik alapján rangsorolják a hallgatókat arany, ezüst, illetve bronzfokozattal. Minél magasabb fokozatot ér el egy Tehetségpont-tag, annál több kedvezményre lesz jogosult a rendszerben. A tervek szerint a kiválósági lista komoly referenciát jelent majd a munkaerőpiacon is – a rendszer kidolgozásában az idén tízéves SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozója,

Sófi József

is részt vállal a Tehetséggondozó Tanács tagjaként.

Badó Attila

elmondta, a külföldi minták alapján nagy versenyt várnak a honlaptól. A Tehetséggondozó Tanács igyekszik a legtehetségesebb diákokat már a középiskolában is megszólítani, például az „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” ösztöndíjjal. A szegedi Tehetségpont egy országos hálózat része, mely a Tehetséghíd program keretében fűzné minél szorosabbra az együttműködést a tehetségeket felkaroló szervezetek között,

Csermely Péter

biokémikus, hálózatkutató vezetésével. Az együttműködések révén megsokszorozódik a tehetségpontokban rejlő érték – összegzett Badó Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.