Kultúra

Együttműködési megállapodás az Emlékpont Múzeum és a szegedi egyetem bölcsészei között

Együttműködési megállapodás az Emlékpont Múzeum és a szegedi egyetem bölcsészei között

2011. május 27., péntek
Együttműködési megállapodás az Emlékpont Múzeum és a szegedi egyetem bölcsészei között

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara.

A megállapodás részeként a 2011-es tanévtől szorosabbá válik a szakmai, oktatási kapcsolat a szegedi egyetem és a kommunista diktatúra időszakát bemutató, feldolgozó oktatási-kulturális központ között. Az egyedi tematikájú muzeális gyűjtemény az egyetem bölcsészkarának társintézményévé válik: a 20. századi magyar politika- és társadalomtörténet oktatásának kihelyezett helyszíneként és partnereként segíti a jövőben a - főként történelem szakos - hallgatók képzését. A két intézmény nemcsak oktatási együttműködést alakít ki; a felek a közelmúlt tudományos feltárására közös kutatásokban, konferenciákban gondolkoznak. A bölcsészettudományi kar dékánja,

Csernus Sándor

az MTI-nek elmondta: ezzel az együttműködéssel lehetőség nyílik gyakorlatorientált programok megvalósítására. Kitért arra, hogy akkreditáció előtt áll a kulturális örökség mesterszak. Ennek két szakiránya lesz, az egyik a kulturális örökség védelme, a jogitól, a környezetvédelmin keresztül a szakmai védelemig, a másik pedig a kulturális diplomácia szakirány. Utóbbit olyan mesterszaknak szánják, melynél már a képzés során is megvannak a közvetlen gyakorlati pontok. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a város mellett a megye és a Vajdaság művelődési intézményeivel is. A hódmezővásárhelyi múzeum ennek keretében is sok segítséget nyújthat, de a kortárs történelem tanításához is sok információt szolgáltat és közös konferenciák, kerekasztal-beszélgetések színhelye lesz. Az Emlékpont Múzeummal kialakuló együttműködés során a leendő tanárok megismerkednek majd a hódmezővásárhelyi anyaggal, de a több száz történészhallgató mellett más szakos diákoknak is nyújthat hasznos információkat. A múzeumban ugyanis nagyon sok lehetőséget kínál arra, hogy megismerkedjenek a közelmúlt történetével, irodalmával, a régió történetével - közölte a dékán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.