Bulvár

Egy nap a gyerekeknek, a gyerekekért + FOTÓK

Egy nap a gyerekeknek, a gyerekekért + FOTÓK

2011. május 30., hétfő
Egy nap a gyerekeknek, a gyerekekért + FOTÓK
Május utolsó vasárnapja a gyerekekről szól. Eredetileg figyelemfelhívó, konkrét dátumhoz nem kötött jótékonysági rendezvények voltak a gyermeknapok, ahol a vendégek adakoztak a rászorulók javára. Ma ezt a vasárnap már csak a gyerekeké. Szegeden a Százszorszép Gyermekház a Szent István téren ünnepelt. Gyerekzsivaj töltötte meg a víztorony körüli teret vasárnap. Kisebbek és nagyobbak együtt szórakoztak, ki arcfestéssel, egyéb kézműves foglalkozással, vagy épp a körhintán. A színpadon is a fiataloké volt a főszerep. Ugróiskolások, táncosok, ifjú bűvészek léptek fel, de volt mesejáték is. Ez a nap a felhőtlen játékról szólt és mindazokról, akik a felnőtteket ajándékozzák meg nap, mint nap e szabad, önmagáért való produkcióval, a gyerekszobákban, a játszótereken, óvodákban, iskolákban.

A történet

A hidegháború kezdetén a leplezetlen ideológiai, politikai elképzeléseken túl az elmaradott, a háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítése volt a cél. Magyarországon a diktatúra hívta életre, szintén eszmei megfontolásokból a gyerekek ünnepét, kicsit elmosva azt a tényt, hogy hasonló rendezvény már az első világháború előtt is létezett. A világszerte elterjedt emléknap magyar eredetű. A Gyermekvédő Liga 1906-ban rendezte meg első gyermeknapját Budapesten, s ez több évtizedig tartó hagyományt indított el. Az eseménynek ekkor még nem alakult ki évenként ismétlődő időpontja. Leggyakrabban májusban rendezték meg, de akadt példa áprilisi és júniusi időpontra is. Általában kétnapos ünnepséget tartottak, kezdetben szombaton és vasárnap. Természetesen nem volt egyedi a gyerekek jólétéért adakozó ünnepnap Európában, de a kezdeményezés sajátosan magyar, nem közvetítéssel jutott el hozzánk. A két világháború között az adakozással, ajándékozással egybekötött ünnepség később már egész hetes programmá vált. A magyar hagyományokat követő ünnepnek gyermekhét volt a neve, s ezt először 1931 májusában tartották meg, mint mindig, ekkor is elsősorban jótékonysági céllal. Uralkodó eszmék jöttek-mentek, a gyermeknap karaktere azonban alig változott az évtizedek során: máig játékos programok, játszóházak, kis színi- és bábelőadások, kirándulások, apró ajándékok várják a kicsiket. Érdekes, hogy a világ számos pontján - főként Kelet-Ázsiában: Dél-Koreában, Japánban, Laoszban, Tajvanon - munkaszüneti nap ez az ünnep.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.