Egészség

Daganatos megbetegedéseket diagnosztizáló szoftverek készülnek Szegeden

Daganatos megbetegedéseket diagnosztizáló szoftverek készülnek Szegeden

2011. május 16., hétfő
Daganatos megbetegedéseket diagnosztizáló szoftverek készülnek Szegeden

Két, daganatos megbetegedések felismerését szolgáló orvosi szoftver prototípusát készítették el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a GE Healthcare (GEHC) munkatársai egy kutatás-fejlesztési program keretében – tájékoztatta Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője az MTI-t.

Közlése szerint a program 2009 áprilisában indult, összköltsége 221 millió forint. A korszerű, úgynevezett duálenergiás komputertomográf (CT) berendezések két különböző energiájú átvilágítást használnak a felvételek készítésekor. Mivel az egyes anyagok röntgenelnyelési együtthatója eltér a két energiaszinten, így a hagyományos CT-vel szemben pontosabb lágyszövet-azonosítás érhető el. A szakember kifejtette: a szegedi kutatások célja olyan számítógépes alkalmazások készítése, amelyek lehetővé teszik a két felvétellel nyert információk pontos feldolgozását és értékelését. Ezzel könnyebbé válik a hajszálerek vagy tumorok észlelése, aminek kulcsszerepe van a daganatok kiterjedésének megállapításakor, illetve az azokat tápláló erek meghatározásakor. Az egyik elkészült prototípus általános diagnosztikai, terápiatervező és monitorozó eszközöket tartalmaz. Az alkalmazás segíti a daganatok észlelését, osztályozását, körülhatárolását, illetve a tumor változásának követését. Ezt a számítógépes eszközt bármilyen tumorra lehet alkalmazni anatómiai helytől függetlenül. A másik prototípus néhány speciális, kifejezetten a májdaganatok kezelésével kapcsolatos funkciókat is tartalmaz: lehetővé teszi a máj ereinek körülhatárolását, a májszegmentumok meghatározását, s az alkalmazás segíti a sebészeti beavatkozások előkészítését is. A statisztikai adatok szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedésekhez tartozó halálozás. Az elhalálozásban vezető ráktípusok – tüdő, vastagbél, emlő – jelentős arányban képeznek áttéteket a májban. Az általános kezelések mellett ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a májdaganatok diagnosztizálására – indokolta a kutatás témáját

Fidrich Márta

. A hároméves, 123 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kutatás-fejlesztési program hátralévő részében a GEHC szakemberei az SZTE orvosaival és fizikusaival együttműködve elvégzik a különböző módszerek klinikai kiértékelését, beépítik az eszközökbe az újonnan felmerült ötleteket, a hatékonynak bizonyult megoldásokból pedig elkészítik a végleges szoftvereket – tudatta a GEHC szegedi irodájának vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.