Szórakozás

Csütörtök: Grecsó-könyvbemutató

Csütörtök: Grecsó-könyvbemutató

2011. május 5., csütörtök
Csütörtök: Grecsó-könyvbemutató

A szerzővel Gaborják Ádám (SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék) beszélget. Grecsó Krisztián (Szegvár, 1976) író, költő. Legújabb regénye, a Mellettem elférsz, az idei könyvhéten jelenik meg. A Szépírók Társasága támogatásával.

Színház

14:30 Kövér Béla Bábszínház: A milliomos macska 19:30 Pinceszínház:Jávor szerelmei /zenés darab, Pinceszínház/

Mozi

Zsigmond Vilmos terem: 15:00 Autócsodák 3D 16:00, 18:00 Rió 3D 20:00Thor 3D Balázs Béla terem: 16:00, 18:15, 127 óra 20:30 Apacsok Csőke József terem: 17:30 Legenda- a szegedi diák Hamlet története 19:30 Womb- Méh Grand Café 17.00: Észt Hét: Kívánságok fája (Soovide puu), 2008, észt, rendező: Liina Paakspuu 19.00: Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz c. könyvének (Magvető, 2011) bemutatója. A szerzővel Gaborják Ádám (SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszék) beszélget. 21.00: Török Filmklub az Altajisztika Tanszék szervezésében: Fallal szemben (Gegen die Wand), 2004, feliratos, német-török, 123 perc, rendező: Fatih Akin

Egyetemi Tavaszi Fesztivál

SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, II. emeleti Közösségi Tér, Ady tér 10.

10.00 – 18.00 Vitatechnikai alapok képzés

A tanfolyam során megtanulhatod, hogyan érvelj stresszes helyzetekben, hogyan állj ki a véleményed mellett, amelyet később nemcsak egy szóbeli vizsgán, hanem akár egy béralku folyamán is sikeresen alkalmazhatsz. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött. Bővebb információk a www.sztekarrier.hu weboldalon! Az SZTE Karrier Iroda programja EzerJó Borszaküzlet, Honvéd tér 5/B

15.00 – 18.00 Frittman Borászat (Szeged) borkóstolója

Royal Club, Moszkvai krt. 4.

17.00 Ravasznégyzet verseny

A RavaszNégyzet(r) szegedi eredetű logikai táblajáték, Incze Attila találmánya. 2010-ben matematika szakos szakdolgozat is született a játékról. Szabályai egyszerűek, kisgyermekek számára is érthetőek (amőbaszerű, csak 5 szomszédos helyett 4 olyan mezőt kell elfoglalni, melyek egy négyzet csúcsait alkotják), mégis rejt izgalmakat és érdekességeket még a kombinatorikus játékelmélet professzorainak is. A verseny első alkalommal, hagyományteremtő céllal kerül megrendezésre a Huszár Sakk-Kör szervezésében. Az egyetemi hallgatói önszerveződő amatőr sakk-klub 2005 tavasza óta működik, célja a sakkbarát, tehetséges egyetemisták összefogása. Minden félévben szerveznek egy-egy egyetemi sakkversenyt, valamint 2006. óta a Szent Imre Vándorkupát, mely a szegedi felsőoktatási kollégiumok közötti sakk csapatverseny. Nevezési díj: 100 Ft/fő. Az 1-3. helyezettek helyben felhasználható könyvutalványban részesülnek. További információk: sakkhuszar@gmail.com, Nyőgér István Millenniumi Kávéház, Dugonics tér 13.

18.00 A hunok múltja, jelene és jövője

Sándor Klára és Balázs Mihály beszélgetése Sándor Klára nyelvész a Könyvtártudományi Tanszék docense. A közeljövőben megjelenő művelődéstörténeti könyvének egyik fő vonulata a hun-magyar kérdés történetének a vizsgálata. Balázs Mihály művelődéstörténész, irodalmár, a BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének professzora. Szegedi Nemzeti Színház, Vaszy Viktor tér 1.

19.00 Kodály Zoltán: Háry János – Nyilvános főpróba egyetemistáknak

daljáték négy kalandban, elő- és utójátékkal Millenniumi Kávéház, Dugonics tér 12.

20.00 Shambala - világzene

A project határon túli együttműködésként indult útjára. A kultúrák átjárhatóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a zenekarban együtt zenél a vajdasági, a magyar, a roma és az angolszász maori gyökerekkel. A zenében megjelenő témák és hangszerelések az ázsiai rokonnépeink szinte már elfelejtett dalai – utoljára 1967-ben találkoztak néhány törzzsel: votjákok, baskirok, cseremiszek. Ezeket mai értelmezésben tálaljuk a nagyérdeműnek, hozzájárulva a gyökereink felkutatásához és egyben megmutatva, hogyan is néz ez ki a mai multi-kulti kohóban olvasztva. A zenekar tagjai: Bakos Árpád (macedón kaval, furulya, doromb, sargija, koboz, darbuka, ének), Bencsik Attila (billentyű, gitár, ütősök, ének), Kaszás László (basszusgitár, ütősök, ének), Krajcsovics Lilla (ének), Mitchell Matthew (gitárok, szoprán szaxofon, tabla, szitár, lant, didjeridoo, ének), Rácz Zsolt (konga, bongo, cajun, ének), Varga Rudolf (ének, zongora, darbuka) A Global Music Hangszerüzlet (Gogol u. 2.) jóvoltából ezen az esten akusztikus gitárbemutató is lesz! SZTE Móra Ferenc Kollégium, Közép fasor 31-33.

20.00 A Cseh Kultúra Hete

Hrabal-filmklub - Az én kis falum (1985) Rendezte: Jiří Menzel 22.00 Hrabal-filmklub - Őfelsége pincére voltam (2007) Rendezte: Jiří Menzel Az SZTE BTK Szláv Filológiai Intézet és a Móra Kollégium közös rendezvénye Korzó Zeneház: 18:00 Clara Cernat- (hegedű, brácsa) - Thierry Huillet(zongora) előadóest SZAB-székház:

17:00 Barta András képzőművész kiállítás megnyitója

IH Rendezvényközpont

thHUNder Duo – Dörnyei Gábor és Horváth Kornél DVD-bemutató koncertje

május 5., csütörtök, 19.00 óra A két kiváló ütőhangszeres művész kompozíciói nem ismernek zenei-, vagy országhatárokat: a szerzemények között latin, afrikai és indiai hangzású zenét is találunk, sőt az amerikai funky és balkáni páratlan ritmusok is jelen vannak. Belépő elővételben 1.200 Ft, a koncert napján 1.500 Ft. Az IH programjain gyűjtött Szeged Kártya pontok 50% értékben beválthatók!

Könyvtár

Dóm tér, 1. emeleti zeneszoba

15:30 Az egészséges testsúly szerepe az egészségmegőrzésben

Az Életviteli és rekreációs klub keretében Kocsis Mária életmód-szaktanácsadó és tréner, a Magyar Elhízástudományi Társaság tagja tart előadást. A rendezvény szervezője a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékukat a creative@recreationassociation.eu e-mail címen jelezhetik. Tarjáni fiókkönyvtár:

16:00 Betegségek lelki okai, szimbólumai

Az igazi gyógyuláshoz vezető út megmutatása (lelki, fizikai út) A Könyvbarátok klubja vendége Csányi Tamásné speciális tanácsadó.

Rókusi fiókkönyvtár

17:00 25 éves a Rókusi fiókkönyvtár – ünnepi teadélután

Szőregi fiókkönyvtár

18:00 Növények a szőregi Kiss kertben – kiállítás-megnyitó A Pölös Zoltán természetfotós munkáiból rendezett tárlatot dr. Kiss Istvánné nyitja meg. A kiállítás megtekinthető május 5-től június 22-ig.

Közéleti Kávéház

17:00 óra Szent Pétör Étterem (Zárda u. 7.) Nemzetpolitikai klub Mudry Péter nem támogatott filmrendező Aranybulla: alkotmány vagy törvény? A sorozat házigazdája: Dr. Bene Gábor 18:00 óra Korzó Zeneház (Szegedi Szimfonikus Zenekar székháza, 6720 Szeged, Széchenyi tér 9.) A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének szervezésében: Clara Cernat (hegedű, brácsa) és Thierry Huillet (zongora) előadóest Műsoron: LISZT Ferenc, Tudor CIORTEA, Dumitru CAPOIANU és George ENACOVICI művei A belépés díjtalan 18:00 óra Vedres Szakközépiskola Díszterme A Szeghy Endre Pedagógus Női Kar Tavaszi Koncertje

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.