Egészség

Borús előrejelzések az EHEC-fertőzés miatt Németországban

Borús előrejelzések az EHEC-fertőzés miatt Németországban

2011. május 30., hétfő
Borús előrejelzések az EHEC-fertőzés miatt Németországban

A legfrissebb hírek szerint 14-re növekedett a németországi hasmenésjárvány áldozatainak a száma, és hétfő délutánig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.

Az előrejelzések ennek ellenére kedvezőtlenek. Hétfőn délután Berlinben válságtanácskozást tartottak a szövetségi, valamint a tartomány kormányok illetékes miniszterei, továbbá a legtekintélyesebb járványügyi szakértők. A kormányt képviselő

Ilse Aigner

mezőgazdasági és

Daniel Bahr

egészségügyi miniszter egyaránt azt hangoztatta, hogy további megbetegedésekkel kell számolni, elismerve, hogy a fertőzés kórokozóját még nem találták meg. Az egészségügyi tárca vezetője valószínűnek tartotta, hogy az áldozatok száma emelkedni fog. Mindkét miniszter úgy foglalt állást, hogy elkerülhetetlen a higiéniai követelmények lehető legszigorúbb betartása, a lakosságot pedig eltanácsolták a nyers zöldség, mindenekelőtt paradicsom, paprika, uborka és saláta fogyasztásától. A két miniszter, valamint a Robert Koch járványügyi intézet vezetője közölte, hogy újult erővel folytatják a kórokozó felderítését célzó erőfeszítéseket, és ezért további, szakértőkből álló csoportokat küldenek Észak-Németországba. A hatóságokat aggasztja, hogy változatlanul mintegy 300-an vannak életveszélyben, köztük gyermekek és fiatal nők, akiknek szervezete már a dialízises kezelésre sem reagál. Az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés ugyanis legsúlyosabb formájában vérszegénységet és veseelégtelenséget eredményez. Hamburgban és Hannoverben orvosok már azt is észlelték, hogy egyes betegek esetében a baktérium okozta mérgezés következtében a központi idegrendszer is károsodott. Ezért nem zárják ki, hogy az áldozatok száma tovább növekszik, mint ahogy azt sem, hogy több megbetegedett személy maradandó egészségkárosodást szenved. A hírek szerint Hamburgban és Hannoverben sikeresen kísérleteztek egy Eculizumab nevű antitest terápiával, amely korábban válságos állapotban lévő és hasonlóan súlyos tünetekkel küszködő gyermekek esetében segített. A

welt.de

ugyanakkor azt írja, az antitestek nem csodaszerek, és csupán néhány EHEC-páciensnél váltak be. Észak-németországi parasztok a kormányt vádolják az általuk elhibázottnak tartott információs politikáért. A gazdáknak a zöldségfogyasztás jelentős visszaesése naponta hatalmas, legkevesebb 2 millió eurós kárt okoz. Szövetségük a termelők kártalanítására szólította fel a kormányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.