Közélet

Bin Laden halála ferences szemmel

Bin Laden halála ferences szemmel

2011. május 23., hétfő
Bin Laden halála ferences szemmel

A New York-i ikertornyok elleni pokoli támadás több ezer áldozata között egy ferences szerzetes is volt, Mychal Judge atya. A város tűzoltóinak lelkészeként a terrortámadás hírére azonnal szeretett tűzoltói segítségére sietett az égő, majd összeomló felhőkarcolóba. A világ egyik legnépesebb, több mint háromszáz tagú, az USA keleti partvidékén tevékenykedő provincia tagja volt. Bin Laden meggyilkolása után a rendtartomány elöljárói nyílt levélben fordultak Amerika népéhez, közvetve minden keresztényhez és nem keresztény jóakaratú emberhez.

Osama bin Laden

halálának híre sokkszerűen érte az amerikai nemzetet és a világot, és hatalmas érzelmi reakciót váltott ki világszerte – olvasható a

John O’Connor

provinciális által szignált levélben. – Minket, ferenceseket azonban az esemény imádságos elmélkedésre szólít fel. Végig kell gondolnunk, hogy Isten mit vár el tőlünk e haláleset kapcsán. Mint oly sokan, talán mi is – nagyon emberi módon – bizonyos megkönnyebbülést éreztünk. A 2011. szeptember 11-i borzalmas támadás képeire még ma is haraggal és félelemmel gondolunk vissza. Különösen azok számára fájdalmas ez az emlék, akik – mint mi is – testvérüket, rokonukat vesztették el azon a napon. 2001. szeptember 11. óta szeretteink elvesztése miatt üresség és a félelem sötétsége van a szívünkben: Vajon nem lesz-e újabb támadás ellenünk? Azóta Bin Laden testesítette meg félelmünket. Érthető, hogy halálának bejelentése katartikus megkönnyebbülést váltott ki sokakban – azt az érzést vagy reményt, hogy a dolgok jóra fordulnak. E megkönnyebbülés kifejezésmódja lehet az öröm. Ha azonban keresztényként őszinték vagyunk önmagunkhoz, furcsának kell találjuk ezt az emberi halál felett érzett örömöt, még egy olyan ember esetében is, akit ellenségünknek tartottunk. Ez a kényelmetlen érzés talán a lelkiismeretünk jelzése, amely arra figyelmeztet bennünket, hogy az evangélium népe, a húsvéti feltámadás népe a remény ezen időszakában Isten által valami többre hivatott. Isten a Példabeszédek könyvében figyelmeztet minket: „Hogyha ellenséged elbukik, ne örülj, ne ujjongjon szíved, amikor elbotlik. Hátha meglát az Úr és elítél érte.” (24,17-18a) Örvendezés helyett mit kíván tőlünk az Úr? A húsvéti időszak arra emlékeztet minket, hogy minden jó, amit remélünk, így a halál legyőzése is csak Isten szeretete és irgalma által lehetséges. A feltámadt

Krisztus

tanítványainak mondott szavai – Ne féljetek – arra figyelmeztetnek minket, hogy Osama bin Laden, gonosz tettei ellenére is, Isten szeretett gyermeke volt. Igen! Bár Isten sohasem tartaná megengedhetőnek bin Laden gyűlöletes tetteit, szeretetét tőle sem vonta meg. Az evangélium kijózanító felhívás számunkra, hogy újra megerősítsük erőfeszítéseinket konfliktusaink megoldására személyes életünkben ugyanúgy, mint politikai és társadalmi téren. Osama bin Laden meggyilkolása azt jelenti, hogy nincs lehetőség arra, legalábbis ebben az életben és az ő esetében, hogy egy ellenséggel kiengesztelődjünk. Ugyanakkor hinnünk kell, hogy a kiengesztelődés továbbra is lehetséges életünk minden szintjén. Országunk e döntő pillanata imára sarkall minket. Imádkozzunk Osama bin Ladenért, családjáért és azokért is, akik kivetői voltak, hogy ne keményítsék meg a szívüket és ne akarjanak bosszút állni megölése miatt. Magunkért is imádkozzunk, hogy halála okán ne ragadjunk le az örömnél, és mi se keményítsük meg szívünket – figyelmeztetnek az amerikai ferencesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.