Közélet

Barsiné Pataky Etelka a Duna-stratégiáról

Barsiné Pataky Etelka a Duna-stratégiáról

2011. május 12., csütörtök
Barsiné Pataky Etelka a Duna-stratégiáról

Barsiné Pataky Etelka, az EU Duna-stratégiáért felelős kormánybiztos a napokban gödöllői sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Duna-stratégia koordinátorainak találkozóján azok vitatják meg a közös feladatokat, akik majd meg is valósítják a kezdeményezést.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a kezdeményezést inkább a „három igen” új koncepciója felől kell megközelíteni, azaz a meglévő források összehangolására, az eszközök hatékonyabb használatára és az új ötletekre kell helyezni a hangsúlyt az úgynevezett három nem (új uniós forrás, szabályozás és intézmény létrehozásának tilalma) alapelve helyett. Fontos lépés, hogy a stratégiára vonatkozó tanácsi következtetéseket április 13-i ülésén elfogadta az Általános Ügyek Tanácsa, így jelenleg a konkrét munkára lehet összpontosítani. Külön forrás ugyan nem áll rendelkezésre, de a strukturális és kohéziós alapokból lehet forrásokat teremteni.

Völner Pál

, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára is részt vett a sajtótájékoztatón. Az államtitkár a határokon átnyúló projektek fontosságát emelte ki, példaként említve a gyorsvasút létesítését, az információs és az intelligens forgalomirányítási rendszerek összekapcsolását, az észak-déli irányú energiafolyosó megteremtését és a közös közép-európai hajóépítési klaszter létrehozását, amelyre Magyarország tett javaslatot. Az államtitkár kijelentette, hogy a magyar elnökség szerint a stratégia kiváló eszköz egy "élhető és fejlődő" régió létrehozására, és hozzájárul a gazdasági fellendüléséhez és új munkahelyek teremtéséhez is. Völner Pál megemlítette, hogy a Balti-tengeri stratégia példaértékű, ám jelentős eltérés, hogy a Duna-stratégiában hat nem uniós állam is részt vesz. Ez azért is fontos, mert az érintett országokon múlik a sikeresség és eredményesség, mivel nem hagyatkozhatnak kizárólag az unió már működő együttműködéseire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.