Közélet

Az egykori MHSZ-székház zűrös ügyei Szegeden

Az egykori MHSZ-székház zűrös ügyei Szegeden

2011. május 27., péntek
Az egykori MHSZ-székház zűrös ügyei Szegeden

Kalmár Ferenc kereszténydemokrata politikus parlamenti interpellációja

Több alkalommal, tavaly december 3-án, majd az idén, március 25-én is írtunk a Kossuth Lajos sugárút 29. szám alatt található ingatlan körüli bonyodalmakról, hogyan akarja az azóta többségi tulajdont szerzett Victoria Autósiskola és a Tiszabusz Kft. – semmibe véve az ugyancsak bérlőként ott működő civil szervezetek érdekeit – az aránytalanul magas közös költség kikényszerítésével és egyéb törvénytelenségekkel elüldözni a civileket, és megszerezni tőlük az államtól ingyen kapott, 15 évig elidegenítési tilalom alatt álló irodáikat.

Mint megírtuk, a szegedi önkormányzat is érintett az ügyben, hiszen rendelkezik ott egy 180 négyzetméteres, évek óta üresen álló irodával, amit régóta árulnak.

Botka László

polgármester kabinetfőnöke,

Szabó Sándor

neve is felmerült, aki a Diákparlament Egyesületének vezetőjeként ugyancsak kapott egy 40-45 négyzetméteres irodahelyiséget a házban, amit aztán átadott/eladott – noha az elidegenítési tilalom valószínűleg rá is vonatkozik – a Victoria Autósiskola tulajdonosának. Az államnak is van érdekeltsége, ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogelődje) is volt ott irodahelyisége.

Kalmár Ferenc

kereszténydemokrata országgyűlési és városi képviselő, valamint

Haág Zalán

szegedi önkormányzati képviselő átfogó vizsgálatot kezdeményezett tavasszal, de eredmény még nem született. Most Kalmár a legmagasabb szinten, a Parlamentben próbál meg választ találni az irodaház bérlői és tulajdonosai között kirobbant, egyre hevesebb vitára. Az egykori MHSZ-székház zűrös ügyei Szegeden címmel

Fellegi Tamás

nemzeti fejlesztési miniszter úrhoz intézte interpellációját, s a jövő heti ülés után remélhetőleg tisztább lesz a kép.

A civil szervezeteket maffiamódszerekkel elüldözték

Az első Orbán-kormány egyik kiemelkedő döntése volt, hogy támogassa a helyi civil kezdeményezéseket. Pályázatokon, a nemzeti vagyonból, működésükhöz ingatlanokat biztosított. Ez történt Szegeden is, de a kiválasztott épület az egykori MHSZ székháza volt, amit 16 civil szervezet kapott meg 15 éves elidegenítési tilalommal. Az akkori Kincstári Vagyoni Igazgatóság is ott székelt, s a házat, az immár nem tulajdonosként ott lakó és működő – a folyamatosan felmerülő törvénytelenségek ellenére – KVI különös bizalmát élvező Victoria Autósiskola Kft. „üzemeltethette” továbbra is. Világos pénzügyi elszámolások nélkül, borsos áron sarcolta a tulajdonos a civileket és az államot. A furcsa, néhány esetben már-már erzsébetvárosi hangulatot idéző, fiktívnek tűnő ingatlancseréivel egyre nagyobb tulajdonossá vált, a civil szervezeteket gyakorlatilag maffiamódszerekkel elűzve. A Victoria Kft. tulajdonosi köre, valamint a Tiszabusz Kft. mára 40%-os tulajdoni hányadig kapta meg a távozottak javait a civileknek fenntartott ingatlanban. Az MNV Zrt. helyi szervezete tudott a problémákról. A felsőbb vezetés nem tett semmit az irreálisan magas közös költségek ellen, a működési mód törvényességének helyreállításáért, valamint hozzájárult a javak kétes körülmények közötti elidegenítéséhez. A civilek számtalanszor felhívták erre a figyelmet, de a vagyonkezelő képviselői a tulajdonosi gyűléseken minden esetben a civil szervezetek ellen szavaztak. A törvénytelen költségviselés mellett a ház közös ingatlanvagyona furcsa és vélhetően szabálytalan körülmények között vándorolt a két vállalathoz, így a társasházi vagyonvesztés mára 100 milliós nagyságrendet is elérhet.

A Vagyonkezelő is vélhetően érintett a vagyonvesztésben

Látszik egy esetleges végkifejlet is: a milliárdos értékű irodaingatlan szinte jelentéktelen pénzügyi tranzakciókkal, közös költséget soha be nem fizető cégek markába, volt MHSZ-es csapat érdekeltségi köréhez vándorol vissza. Az adásvételi szerződések felülvizsgálata, a jogszabályokat sértő tulajdonszerzésre irányuló szerződések megsemmisítése, a nemzeti vagyon visszaszerzése, a tartozások behajtása nem indult meg. A vagyonkezelő vélhetően jelentősen érintett a vagyonvesztésben, így kérjük a ház ügyeinek, tulajdonváltozásainak kivizsgálását. Közös érdekünk tisztán látni és egyenesbe hozni ezen civil központ működését és tulajdoni viszonyait” - olvasható Kalmár interpellációjában. Miként a képviselő, úgy mi is kíváncsian várjuk a választ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.