Közélet

Az ÁSZ és a felmenthetőség is terítéken a Parlamentben

Az ÁSZ és a felmenthetőség is terítéken a Parlamentben

2011. május 23., hétfő
Az ÁSZ és a felmenthetőség is terítéken a Parlamentben

A kormány- és köztisztviselők felmenthetőségének újraszabályozásáról dönthet ma az Országgyűlés; a képviselők ezt követően várhatóan tárgyalni kezdik az áprilisban elfogadott új alaptörvény utáni első kétharmados, sarkalatos törvényről szóló javaslatot, amely az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogkörét kívánja kibővíteni.

A parlament ma szavaz a kormány- és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény felmenthetőséget szabályozó módosításáról. A változtatás azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság a tisztviselők esetében alkotmányellenesnek minősítette az indoklás nélküli elbocsátást, amelyet a kormánytöbbség tavaly tett lehetővé. A kabinet által benyújtott javaslat szerint a kormány- és köztisztviselőket a jövőben méltatlanság, bizalomvesztés, valamint nem megfelelő munkavégzés esetén fel kell menteni, létszámcsökkentés miatt pedig fel lehet menteni. Az előterjesztés alapján a munkáltató a felmentést köteles indokolni, és bizonyítania kell, hogy a felmentés indoka valós és jogszerű.

Változik a társasházi és a természetvédelmi törvény is

A Ház a határozathozatalokat követően, még ma elkezdi az Országgyűlés gazdasági bizottsága által előterjesztett ÁSZ-törvényjavaslat általános vitáját, amelyet kedden hatórás időkeretben folytathatnak a képviselők. Az új jogszabály a tervek szerint idén július elsején lép hatályba és egyebek mellett lehetővé teszi, hogy börtönbüntetéssel sújtsák azt, aki akadályozza a számvevőszék vizsgálatát. A hét első napján terítékre kerül még a lakásszövetkezetekről és társasházakról szóló törvény módosítása, valamint a természetvédelmi jogszabály barlangok védelme érdekében benyújtott változtatása, továbbá a közbeszerzési törvény azon módosítása, amely lehetővé teszi a helyi önkormányzatoknak közoktatási intézményeik megállapodás keretében történő átadását más intézményfenntartó jogosultsággal rendelkező jogi személyeknek, így többek között egyházaknak, egyházi jogi személyeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.