Közélet

Átfogó szennyvízkezelési projekt kezdődött Makón és környékén

Átfogó szennyvízkezelési projekt kezdődött Makón és környékén

2011. május 26., csütörtök
Átfogó szennyvízkezelési projekt kezdődött Makón és környékén

Megkezdődött Makón a már meglévő szennyvízcsatorna szakaszos felújítása és fejlesztése. A munka annak a nagy projektnek a része, amelynek során Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon és Maroslelén is új csatorna épül - hangzott el csütörtökön sajtótájékoztatón a Maros-parti városban.

A 14 milliárdos összköltségű beruházás 11,5 milliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg, és a tervek szerint 2014 júniusában adják át. A projekt első fázisában 2000-2001-ben megépítették a makói szennyvíztisztítót, ezt követően 2004-ben nyújtotta be pályázatát a Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás, amelyben a makói, már meglévő csatornarendszer felújítása mellett az apátfalvai, földeáki, kiszombori, magyarcsanádi, makói és maroslelei csatornahálózat kiépítése is szerepelt. A támogatási döntésről szóló értesítést a társulás 2009 végén kapta meg. Ekkor kezdődött el a megvalósításban részt vevő vállalkozók kiválasztása, a makói felújítást végző Bonex Kft.-vel 2010 novemberében írták alá a szerződést. A 14 milliárd forintot meghaladó összköltségből 11,5 milliárd forint az Európai Unió támogatása. A beruházáshoz emellett állami, önkormányzati forrás is kapcsolódott, amelyhez a lakosság hozzájárulása is szükséges volt. Ezt lakástakarék-pénztári befizetések formájában teljesítik. A befizetett összeg egy részét a gerincvezeték kiépítéséhez használják fel, míg másik része az adott ingatlan rácsatlakozásához szükséges. A most megkezdett felújítási szakasz eredményeképpen 12,6 kilométer már meglévő csatorna és 11 átemelő újul meg közel 670 millió forintból a dél-alföldi városban. A kivitelezés során a Bonex Kft. a hagyományos nyílt árkos csőfektetés mellett egy új, modern, úgynevezett compact pipe technológiát is alkalmaz. Ennek során a régi csőbe egy C alakra hajtogatott csövet húznak be, amit a gőz erejével kikerekítenek, és a régi cső falához simítanak. Ez az új technológia gyorsabb, és lényegesen kevesebb útfelbontással, forgalomkorlátozással jár. A beruházás új csatornaépítési eleméhez kapcsolódóan ez év március hónapban a Társulás kiírta azokat a tendereket, amelyekkel a kivitelezőket választják ki. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén júniusban kerülhet sor a további projektelemek kivitelezőivel történő szerződéskötésre, így a munka itt is megkezdődhet még a nyár folyamán. A teljes fejlesztés keretében a hat településen összesen 297 kilométer gravitációs és 92 kilométer, nyomás alatti szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő, és - várhatóan - 14.306 új házi bekötés épül. Emellett kibővítik a makói szennyvíztisztítót, és megoldást nyer a makói telepen leválasztott szennyvíziszapok kezelése és hasznosítása is. Az építkezés egésze előre láthatólag 36 hónapot vesz igénybe, így bár az átadás folyamatos lesz az egyes szakaszokon, a projekt teljes befejezése 2014 nyarán várható.

Buzás Péter

(MSZP), Makó polgármestere az MTI-nek elmondta: a városban 1975 óta az volt a cél, hogy a meglevő hálózatot korszerűsítsék. Ezzel a most alig 25 százalékos csatornázottság 100 százalékossá válik. Ugyanez megvalósul a társtelepüléseken is, ahol eddig nem voltak csatornahálózatok. Makó történetében ez az eddigi legnagyobb beruházás, amely a 25 ezer lakos mellett 15 ezer környékbelit is érint, így mintegy 40 ezer ember életét könnyíti meg a térségben - tette hozzá a város első embere.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.