Kultúra

Átadták a Hild-díjakat és a Köztérmegújítási Nívódíjat a Hild János-konferencián

Átadták a Hild-díjakat és a Köztérmegújítási Nívódíjat a Hild János-konferencián

2011. május 13., péntek
Átadták a Hild-díjakat és a Köztérmegújítási Nívódíjat a Hild János-konferencián

Lukovich Tamás építő- és építészmérnöknek, Locsmándi Gábor építészmérnöknek és Albrecht Ute településtervezőnek ítélte oda idén az egyéni Hild-díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság, a Köztérmegújítási Nívódíjat a százhalombattai Szent István tér rehabilitációja és Nagykovácsi Főterének megújítása nyerte el.

A díjakat a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) Hild János-konferenciáján adták át, amelyet A város arca címmel rendeztek csütörtökön és pénteken Makón. Az országos szakmai tanácskozás fő témája a városmarketing és ennek kultúrája volt. A Hild-díjakat 1968 óta ítélik oda

Hild János

emlékére, aki nádori felkérésre az első fővárosi településrendezési tervet készítette. Páratlan években az egyéni szakmai teljesítményeket ismerik el, páros években városok kapják az elismerést az urbanisztika területén végzett kiemelkedő munkáért. A települési Hild-díjakat 2010-ben Hajdúböszörmény és Makó városa kapta - ezért adhatott az utóbbi otthont az idei Hild János-konferenciának.

Lukovich Tamás

az urbanisztika sokoldalú, kimagasló gyakorlásáért részesült egyéni Hild János-díjban. Hat évig tanított Sydneyben az Új-dél-walesi Egyetemen, jelenleg a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karának oktatója. Volt a MUT társasági igazgatója, majd alelnöke; jelenleg a Pro Régió Ügynökséget vezeti. Számos városépítészeti szakkönyv szerzője és szerkesztője, az Urbanisták című televíziós portrék sorozatszerkesztője.

Locsmándi Gábor

az urbanisztikai felsőoktatásban végzett több évtizedes munkájáért kapta az elismerést. Korábban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán a Városépítési Tanszéket vezette, s ma is oktat az Urbanisztika Tanszéken. Településrendezési tevékenységének legrangosabb példája a mintaértékű ferencvárosi rehabilitáció.

Albrecht Ute

a városrendezés tervezésének kimagasló és innovatív gyakorlásáért érdemelte ki a díjat. Budapest Főváros Városépítési Tervezőirodájának ügyvezetőjeként a főváros és több vidéki város településrendezési tervének kidolgozásában működött közre, ezenkívül oktatói munkát végez a Corvinus Egyetemen és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karán. A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS által alapított Köztérmegújítási Nívódíjakat a százhalombattai Szent István tér rehabilitációja (

Oláh M. Zoltán

főépítész,

Karádi Gábor

tájépítész) és Nagykovácsi Főterének megújítása (

Bencsik Mónika

polgármester,

Györgyi Zoltán

főépítész és a Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési tanszékének tervezői) nyerte el.

Ongjerth Richárd

, a MUT igazgatója az MTI-nek elmondta: a makói konferencia egyike a társaság idei három nagy szakmai rendezvényének. A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemre augusztusban Szombathelyen, a pécsi országos konferenciára pedig ősszel kerül sor. A tanácskozás résztvevőinek

Novák István

főépítész és

Buzás Péter

polgármester mutatta be a legfrissebb makói fejlesztéseket, többek között a

Makovecz Imre

által organikus stílusban tervezett új városi autóbusz-pályaudvart és az épülő "fokhagymakupolás" fürdőkomplexumot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.