Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

AROMA – roma kulturális keresztmetszet a Ligetben + FOTÓK + HANG

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

„Ha kulturális élmény hatása alá kerülünk, képesek vagyunk meghaladni az előítéleteinket, közelebb kerülünk egymáshoz és a valóság is teljesebb arcát mutatja felénk” – vallják a szervezők, akik két koncerttel és kerekasztal-beszélgetésre is várták az érdeklődőket az AROMA – Színek, képek és arcok a romák világából című köztéri vándorkiállítás hétfői megnyitójára.

Közel kilencven tablóképen, fotókon és festményeken elevenedik meg a roma kultúra sokszínűsége az újszegedi Ligetben nyílt köztéri tárlaton, amit május 9-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A festmény-reprodukciókból az elmúlt négy évtized magyar roma festők által készített érdekes és izgalmas világa bontakozik ki, míg a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum online nemzetközi fotópályázatának anyagából válogatott közel negyven fotón azt láthatjuk, hogy a pályázó 12 és 25 év közötti fiatalok mit is látnak a cigányságból. A különleges köztéri tárlat harmadik része pedig egy lengyel származású brit fotóművész alkotásait mutatja be, aki magyarországi romákat fotózott le híres európai festmények főszereplőiként.
A Törökfürdő Kulturális Alapítvány a Magyarországi Roma Galéria Egyesülettel együttműködve a budapesti Szabadság téren tavaly rendezett tárlatát a szegediek mellett Pécsett és Egerben is megtekinthetik majd. A vándorkiállítás ötletét egyrészt hazánk uniós elnöksége, s annak egyik kiemelt témája, a roma integráció adta, másrészt pedig az, hogy számos magyarországi város jelentkezett, hogy szívesen megmutatná közönségének a pozitív, antidiszkriminációs üzeneteket tartalmazó tárlatot.
A megnyitón Ványai Éva, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója a helyi sajátosságokról is szólt, többek között arról, hogy megszüntették a szegedi iskolákban a szegregációt, s reményét fejezte ki, hogy a vándorkiállítás hozzájárul a cigányság elfogadásához.
A megyei Esélyek Házának irodavezetője, Sisákné Krizsán Valentina szerint kevés alkalom adódik arra, hogy roma művészek alkotásaival találkozhassunk, ezért is vállalták örömmel közreműködésüket a szervezésben. S hogy ne kizárólag képekben hozzák közelebb az érdeklődőkhöz a romák kultúráját, két koncertet is szerveztek, a Pangea Acoustc és a Time Travel Zenekar lépett színpadra.

Fejleszteni kellene a roma identitást

A két koncert között rendezett kerekasztal-beszélgetésen a kultúra mellett természetesen a társadalmi problémákról is szó esett. Vári Zsolt, a Magyarországi Roma Galéria Egyesület vezetője elmondta, hogy amikor kikerült az intézetből, egyáltalán nem volt tisztában cigányságával, nem értette, miért néznek rá furán az emberek, s első alkalommal nem érezte magát jól roma alkotótáborban sem. Később döntött úgy, hogy segít cigány fiataloknak, s létrehozták a roma galériát. Az ÁGOTA Alapítványnál végzett felmérés is a Vári által elmondottakat igazolta, Kothencz János, az alapítvány elnöke arról számolt be, hogy nincs roma identitása a családokból kiemelt cigány gyerekeknek, amit szerinte szükséges lenne fejleszteni. Balogh Zsolt, az Ágota Játszóház vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be, találkozott olyan gyerekkel, aki azt állította magáról, hogy a szülei azok, de ő nem cigány. Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke egymás kultúrájának megismerését hangsúlyozta, s szóba került az is, hogy roma a meghívott beszélgetőtársakon kívül nem volt a kiállítás megnyitóján.
Héderné Berta Edina szociális munkás úgy látja, hogy a társadalmi feszültségek egyre nőnek, s leginkább a spontán szerveződések és a kultúra területe az, ami ezeken az attitűdökön változtatni képes. A segítő munka azonban nem egyszerű, Héderné szomorú példaként elmesélte, hogy egy máig pedagógusként dolgozó majmoknak titulálta neki a roma gyerekeket, s nem értette, miért foglalkozik velük.
Ennek ellenére örömmel segít és dolgozik, akárcsak Sisákné Krizsán Valentina, aki rendkívül büszke arra, hogy ilyen területen tevékenykedik. A beszélgetésen moderátorként résztvevő Hajdú Géza romológus azt hangsúlyozta, hogy amíg nem tudják a romák megoldani a problémáikat, szükség van az ő segítő munkájukra. „Mi vagyunk a gát, hogy ők ne sodródjanak el” – fogalmazott.
Nagy Zoltán kortárs roma festő számára a roma művészet azt jelenti, hogy romák által készített művekről beszélünk, s kiemelte a vándorkiállítás sokszínűségét. Arra a kérdésre, hogy miért fest, s mellette miért segít embereken egyszerűen azt válaszolta: „én egyszerűen nem tudok mást csinálni, ezt kell tennem”.

Hallgassa meg a Hajdú Géza romológussal készített hanganyagunkat!

Hírzóna

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt ellehetetlenül aláírási folyamat a kiesett idővel meghosszabbodik.

Tovább olvasom

Hírzóna

Még nem vizsgálódik a kormányhivatal a csanádpalotai képviselő-testület önfeloszlatásáról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyelőre nem érkezett hivatalos panasz.

Tovább olvasom

Hírzóna

Maruzsa államtitkár szerint sikeresen zárult a tanév

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az elégtelen osztályzatok aránya idén csupán 0,89 százalék volt.

Tovább olvasom

Aktuál