Egészség

ÁNTSZ: közepes méretű volt az idei járvány

ÁNTSZ: közepes méretű volt az idei járvány

2011. május 30., hétfő
ÁNTSZ: közepes méretű volt az idei járvány

Az idei influenzaszezonban közepes méretű volt a járvány - jelentette be Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos hétfőn.

Budapesti sajtótájékoztatóján a tiszti főorvos elmondta, hogy az influenzaszerű megbetegedések 2011 második hetében érték el a járványos szintet. Az egy hét alatt orvoshoz fordulók száma a hatodik héten érte el tetőpontját, majd a tizedik héten véget is ért a járvány.

Paller Judit

azt is kiemelte, hogy az idei járvány leginkább a fiatal felnőtteket érintette, az összes eset több mint negyven százalékát a 15-34 évesek korosztály adta. A tízévesnél fiatalabb gyermekek aránya 33 százalék volt. Ebben a szezonban 133 várandós nőnél diagnosztizáltak influenzát, közülük csupán négyen voltak beoltva - mondta. Ennek kapcsán

Melles Márta

, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa megjegyezte, hogy a 65 évnél idősebbek mindössze 35 százaléka oltatta be magát influenza ellen. Néhány éven belül el kellene érni a 75 százalékot ebben a korosztályban - tette hozzá. Elmondta, hogy míg tavaly a járvány idején 130 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be, az idén már csak 57 ezren kérték az oltást. A háromkomponensű oltóanyagból több mint egymillió vakcinát használtak fel az idén. Vannak olyan területek, ahol csaknem százszázalékosan kihasználták a rendelkezésre álló oltóanyagot, de a legrosszabb arány is 80 százalék. Emellett a kisgyermekeknek, három éven alattiaknak szánt oltóanyag több mint 90 százaléka is elfogyott. A járvány idején mintegy 300 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legérintettebb területek Pest, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megye voltak, a legkevesebb beteget Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyében regisztrálták. Mintegy 2500 ember került kórházba influenza gyanúval, ötszázat ápoltak intenzív osztályon, 350 beteg esetében gépi lélegeztetésre is szükség volt. Az idei szezonban influenzaszerű megbetegedéssel összefüggésben 89 halálos áldozatról tud az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Közülük 85 betegnél az influenza A(H1N1) 2009 vírust, négy esetben pedig a B vírust mutatták ki az elvégzett vizsgálatok. Melles Márta elmondta, hogy a megbetegedések kétharmadát a H1N1 vírus okozta, viszont a szezon vége felé a B vírus terjedt jobban. A közösségi járványok száma országszerte a százat is megközelítette. Ezek jellemzően óvodákban, bölcsődékben fordultak elő, de honvédségi laktanya is érintett volt - tette hozzá Melles Márta. Az OEK főorvosa kiemelte, hogy az idei szezonban 168 úgynevezett sentinel (őrszem) családorvos és 1400 háziorvos, a praxisok ötöde működött közre az influenza figyelőszolgálatban. Az idén először a kórházi figyelőszolgálat elindult. A járványügyi szakemberek munkája a szezon lezárásával sem ért véget, mivel a számos adat értékelése jelenleg is tart - tette hozzá Melles Márta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.