Közélet

Adókedvezménnyel csábítanák haza az autósokat

Adókedvezménnyel csábítanák haza az autósokat

2011. május 23., hétfő
Adókedvezménnyel csábítanák haza az autósokat

Az osztrák módszerhez hasonlóan megfordítaná a bizonyítási kényszert a külföldi rendszámmal autózók esetében Rogánt Antal. Eszerint az autósoknak kellene bizonyítania, hogy életvitelszerűen él külföldön, így jogosan használja az ottani rendszámot – írja az Index.

Rogán Antal

, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint jelenleg tízezer és harmincezer közé tehető azoknak a külföldi rendszámmal autózóknak a száma, akik ezzel a trükkel bújnak ki az áfa és a regisztrációs adó fizetése alól. Pontos számot a kimutatások hiánya miatt nem tudott mondani a politikus, a kalkulációk szerint azonban közel 10 milliárd forintnyi összeg kerül így ki az államkasszából. További probléma, hogy ezeknél az autósoknál lényegesen nehezebb a parkolási bírságok vagy a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések behajtása is – emelte ki Rogán. Várhatóan a nyári szünet kezdetéig döntést hoznak a törvénymódosításról. Ha így lesz, akkor szeptembertől decemberig kapnak lehetőséget az autósok, hogy visszatérjenek a magyar törvények hatálya alá, ha nem tudják bizonyítani, hogy életvitelszerűen külföldön élnek. Az önként hazatérőket a kormány adókedvezménnyel jutalmazná, a jelenlegi jogszabály szerint fizetendő összeg felét kellene csak befizetni. Akik viszont nem térnek vissza, és január elsejét követően megbuknak egy ellenőrzésen, azok az adó dupláját lesznek kötelesek megtéríteni.

(Forrás: index.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.