Közélet

A táppénzcsalás büntetése is a Ház előtt jövő héten

A táppénzcsalás büntetése is a Ház előtt jövő héten

2011. május 15., vasárnap
A táppénzcsalás büntetése is a Ház előtt jövő héten

Az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén kezdheti tárgyalni a költségvetési csalás tényállásának a kormány által kezdeményezett bevezetését, emellett dönthet például a polgárőrségek működési feltételeinek szigorításáról is.

A Ház a hét első napján szavaz a polgárőrségről szóló törvény közterületek rendjének fenntartását célzó módosításáról. Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága által előterjesztett változtatások rögzítenék, hogy a polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján – ellentétes szerződés hiányában –, kizárólag saját székhelyén végezheti tevékenységét. A képviselők szintén hétfőn döntenek a bunyevác kisebbségi népcsoport hivatalos elismerését kezdeményező országos népi kezdeményezésről, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra tartós, közvetlen állami tulajdonba vételéről. A határozathozatalok után általános vita kezdődhet például a fideszes

L. Simon László

magyar nemzeti digitális archívum és filmintézet létrehozásáról szóló javaslatáról. A parlament emellett megtárgyalhatja az egyenruhás bűnözés hátterét feltárni hivatott eseti bizottság létrehozásához benyújtott módosító indítványokat is. Az Országgyűlés kedden foglalkozhat a büntető törvénykönyv (Btk.) kormány által javasolt kiegészítésével, amely két új tényállást: a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélést vezet be. A kabinet indoklása szerint erre a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. A Btk. módosítása után két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői. A parlament elé kerül továbbá a kormány lakásszövetkezetekről, valamint társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezése is. Ez alapján a bíróság ügygondnokot rendelhetne ki, ha a lakásszövetkezet tagja nem veszi át fizetési felszólítását, míg végrehajtás esetén a végrehajtó is megtehetné ugyanezt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.