Közélet

A nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani

A nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani

2011. május 6., péntek
A nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani

Néhány európai uniós tagállamban, így Magyarországon is a nyugdíjrendszert az elöregedő társadalomhoz kell igazítani, ahhoz a helyzethez, hogy míg a járulékfizetők száma csökken, addig a nyugdíjasoké nő - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter egy budapesti konferencián pénteken.

Az elkövetkezendő évtizedekben várhatóan évente 2-3 hónappal nő majd a várható élettartam, ugyanakkor a népességnövekedési ráta néhány tagállamban csökken, ezért a nyugdíjrendszereket olyan helyzethez kell igazítani, amikor a nyugdíjban részesülők száma növekszik, míg a járulékfizetőké csökken - mondta. Az Életciklusok és nyugdíjrendszerek címmel, a magyar EU-elnökség programja keretében megrendezett kétnapos tanácskozás kezdetén a tárcavezető rámutatott: az európai nyugdíjrendszerek nagyon hasonló kihívásokkal küzdenek, ugyanakkor a társadalombiztosítási rendszerek történelmi és gazdasági okok miatt nagymértékben eltérőek a tagállamokban. Ezért erőteljesebb együttműködésre van szükség, és a lehető legjobb kombinációt kell megtalálni az uniós és a nemzeti szintű szakpolitikai tervek között - hangsúlyozta. Közölte, a magyar elnökség elkötelezett, hogy a nyugdíjrendszerekről szóló vitát tovább folytassa és annak lendületet adjon. Ennek érdekében a témában két konferenciát rendeznek a magyar uniós elnökség ideje alatt - jegyezte meg

Réthelyi Miklós

. A nyugdíjrendszerek fenntarthatóságáról szólva fontosnak nevezte, hogy átalakításuknál vegyék figyelembe - egyebek mellett - a gyermeknevelést és az atipikus foglalkoztatást, valamint ösztönzőket alkalmazzanak annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghosszabbodjék. Réthelyi Miklós közölte: a végső cél az, hogy többen, hosszabb ideig dolgozzanak. Ehhez - mint mondta - az is szükséges, hogy a munkahelyi feltételeket, a munkaidő szerkezetét hozzáigazítsák az egyre öregedő munkaerőhöz.

Ralf Jacob

, az Európai Bizottság foglalkoztatási osztályvezetője beszédében szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy szakértők szerint a jelenlegi gazdasági és társadalmi trendek azt mutatják, a mostani nyugdíjrendszerek nem maradnak fenntarthatóak.

Michel Daerden

, a belgiumi nyugdíjak és nagyvárosok minisztériumának vezetője a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy biztosíthassák az európai polgárok jólétét. Mindkét külföldi előadó szólt arról is, hogy a nyugdíjrendszerekben fel kell számolni a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.