Közélet

A nyugdíjasokat félti Kozma József

A nyugdíjasokat félti Kozma József

2011. május 20., péntek
A nyugdíjasokat félti Kozma József

„Mindennek ára, csak éppen a nyugdíjas réteg az, amelyik a társadalom szolidaritása nélkül lehetetlen helyzetbe kerül” – jelentette ki Kozma József, az MSZP szegedi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, amit jelképes helyszínen, Újszegeden a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság épülete előtt tartott. A fideszes tanácsnok Hüvös László szerint azonban elkerülhetetlen a jelenlegi nyugdíjrendszer átalakítása.

Miért háborgatja a Fidesz nyugdíjasokat? – tette fel a kérdést

Kozma József

, az MSZP szegedi elnöke, aki szerint azokkal a társadalmi csoportokkal akarja megfizettetni adópolitikáját a kormány, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy erőteljesen meg tudnák ezt akadályozni. A szocialista politikus szerint gond, hogy jelenleg nem tudható, miként érinti mindez a nyugdíjasokat, s nehezményezte, hogy nem folytat a kormány egyeztetéseket az érintett társadalmi csoportokkal. Adatokat sorolva Kozma elmondta, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok száma 240 ezer főre tehető, a rokkantnyugdíjasoké pedig 340 ezer. Szegeden a durva becslés szerint az előbbi csoportba négyezren, míg a másikba akár 5500-an is tartozhatnak. Természetesen vannak országon belüli eltérések, így akár lehet ezerrel is kevesebb számuk Szegeden belül, de az MSZP szegedi elnöke szerint ez így is nagyon magas szám, s nincs ennyi munkahely. „A kormány egyértelmű célja, hogy megteremtse a nyugdíjak biztonságát azok számára, akik végigdolgozták az életüket, illetve egészségi állapotuk miatt valóban rászorulnak a rokkantsági nyugdíjra” – reagált

Hüvös László

(Fidesz-KDNP) tanácsnok. Ehhez azonban át kell gondolni a jelenlegi ellátórendszer működését, tekintettel arra, hogy sok olyan ellátástípus van, amely indokolatlanul nagy terhet ró a nyugdíjkasszára, ezáltal veszélyeztetve annak kiegyensúlyozott működését. „A jelenlegi törekvések éppen abba az irányba mutatnak, hogy akik munkaképesek, azok lehetőség szerint a foglalkoztatás világában szerezzék meg a megélhetésükhöz szükséges jövedelmet, és az ott befizetett járulékokkal segítsék a nyugdíjasok ellátáshoz szükséges források megteremtését” – tette hozzá. Hüvös szerint természetesen bővíteni kell a foglalkoztatást, s ebbe az irányba már tett határozott lépéseket a kormány. Hangsúlyozta, aligha van olyan felelős társadalombiztosítási szakember, aki ne tartaná elengedhetetlenül szükségesnek a nyugdíjrendszer átgondolását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.