Közélet

A magyar elnökség lezárná a horvát csatlakozási tárgyalásokat

A magyar elnökség lezárná a horvát csatlakozási tárgyalásokat

2011. május 18., szerda
A magyar elnökség lezárná a horvát csatlakozási tárgyalásokat

Van egy reális forgatókönyv, amelyen ha sikerül végighaladni, lezárhatók a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben.

Hozzátette: ennek a forgatókönyvnek a végrehajtásán is dolgozik jelenleg. A miniszterelnök az európai üzleti csúcstalálkozó alkalmából nyilatkozott a sajtónak (a konferenciának ő volt a fővendége), de beszélt azokról a témákról is, amelyekről

José Manuel Durao Barroso

európai bizottsági elnökkel tervezett szót váltani. A horvát csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: az uniós soros elnök Magyarország, amely elkötelezett a folyamat lezárása iránt, jól küzdött ebben az ügyben, de még van hátra akadály, amelyet el kell hárítani az elnökség végéig hátralévő néhány hétben. Leszögezte: ha nem sikerül lezárni a tárgyalásokat, akkor sincs nagy baj, mert a munka nagy részét az elnökség e téren már mindenképpen elvégezte. Június utánra már ebben az esetben is legfeljebb technikai feladatok maradnak, a politikai döntések megszületnek. Mint fogalmazott, Horvátország csatlakozását illetően az elmúlt hónapokban a folyamat hullámzó volt. "Voltak pillanatok, amikor már veszni látszott valahol a távoli ködben, más pillanatokban már a markunkban éreztük. Most azt kellene elérni, hogy ne csússzon ki belőle" - hangoztatta. Nehezebbnek ítélte ugyanakkor

Orbán

az uniós belső határok szabad átjárását biztosító schengeni övezet bővítésének kérdését, mert - mint mondta - nehéz különválasztani Bulgária és Románia ügyét attól, mi legyen a délről érkező bevándorlókkal, különös tekintettel a gazdasági bevándorlókra. Úgy vélte, az elmúlt időszakban ezen a téren haladt legkevesebbet az Európai Unió, pedig az elnökség itt fejtette ki a legtöbb energiát, elsősorban Bulgária és Románia csatlakozásának terén, "egész Közép-Európáért". Itt még rossz fejlemények is elképzelhetők - fejtette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy az EU teljes vízumliberalizációs politikája nyomás alatt van. Több tagállam szeretné ugyanis visszavenni néhány országtól az eddig megadott vízumkedvezményeket is. Meg kell várni, hogy ebben a témában letisztuljon a kép - vélekedett Orbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.