Közélet

A lakosság negyede kifogásolható vizet fogyaszt

A lakosság negyede kifogásolható vizet fogyaszt

2011. május 18., szerda
A lakosság negyede kifogásolható vizet fogyaszt

Magyarország településeinek negyven százalékában valamilyen módon kifogásolható a víz minősége a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatása alapján. Ez a lakosság negyedét érinti – írja az index.

Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok című munkájának sajtótájékoztatóján az MTA szakemberei az ivóvíz minőségének kielemzéséről beszéltek. A legnagyobb gond a víz természetes eredetű arzéntartalma, ez jelenleg 1,4 millió lakost érint, 2,5 millióan pedig olyan vezetékes ivóvízhez jutnak, amelyben az ammóniumion meghaladja a normális értéket. Az elöregedett ivóvízellátó és csatornahálózatok is problémát jelentenek, melyeket le kellene cserélni. A felszín alatti vizek minősége is sok helyütt kifogásolható, tizenöt százaléka a vizsgáltaknak gyenge minősítést kapott. A vízminőséget elsősorban az Ukrajnából és Romániából belépő folyók nehézfém-szennyezettsége befolyásolja. A legkritikusabb térség az Alföld és a Tisza völgye. Az Alföld egyes részein a hasznosítható vízkészlet 2050-re akár a felére is csökkenhet. A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi Stratégiai Programjának új kötete ezekre a problémákra is megoldást keres. A stratégiai feladatok között a könyv szerzői kiemelik, hogy a vízellátás és a csatornázás mellett a megfelelő minőségű ivóvíz biztosításáról, a szennyvizek összegyűjtéséről, kezeléséről, elhelyezéséről és a csapadékvizek elvezetéséről is gondoskodni kell. (Forrás: Index.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.