Közélet

A külképviseleteken is igényelhető lesz ujjlenyomatos útlevél

A külképviseleteken is igényelhető lesz ujjlenyomatos útlevél

2011. május 18., szerda
A külképviseleteken is igényelhető lesz ujjlenyomatos útlevél

Ezentúl a külképviseleteken is lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, a nagy forgalmú helyeken akár már a jövő héttől - jelentette be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Budapesten.

Néhány héten belül valamennyi külképviseleten lehetőség lesz arra, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok bejelentkezhessenek az ujjlenyomatos útlevél iránti eljárás megindításához - mondta a külügyi sajtótájékoztatón az államtitkár. Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lesz elérhető a szolgáltatás - mondta el az MTI-nek

Bába Iván

. A Külügyminisztérium, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által tavaly áprilisban indított informatikai fejlesztéssel olcsóbbá, gyorsabbá és színvonalasabbá válik az ügyintézés - tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve, hogy a környezetbarát technológiának köszönhetően jelentősen csökkenthető a papírfelhasználás. A papír alapú ügyintézésről a teljes körű elektronikus ügyintézésre való áttéréssel lehetővé válik a második generációs biometrikus útlevélkérelmek benyújtása a külképviseleteken; ilyen útlevelet eddig csak a magyarországi okmányirodákban lehetett kérelmezni. Az elektronikus adattovábbítási működtetéséhez a Külügyminisztérium ujjlenyomat, fénykép és aláírás vételére alkalmas korszerű berendezéseket állít üzembe a külképviseleteken. Az útlevélkérelmeket, illetve az egyes állampolgársági eljárásokban indított ügyeket a külképviseletek elektronikus terjeszthetik majd fel a hazai hatóságokhoz a konzuli ügyvitelt támogató rendszeren keresztül.

Végh Zsuzsanna

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy külföldön élő magyar állampolgárok nagy számban folyamodnak magyar útlevélért. Bizonyos esetekben szükség van a magyar állampolgárság megállapítására, a kérelmezők egy része - például régen kivándorolt családokról, sokadik generációs külföldi magyarokról van szó - ugyanis ezt nem tudja megfelelő módon alátámasztani. A magyar állampolgárság megállapítását évről évre több ezren kérelmezik, leggyakrabban Észak-Amerikából, Izraelből és Nagy-Britanniából. Végh Zsuzsanna elmondta, hogy korábban, amikor az okmányokat postai úton kellett eljuttatni a magyar hatósághoz, néha hónapokig várni kellett az ügyek rendezésére. A teljesen elektronikus ügyintézéssel, amikor minden csatolt dokumentum beszkennelve jut el Magyarországra, a folyamat lényegesen felgyorsul - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a magyar állampolgárság igazolása iránti igény különösen Magyarország 2004-es EU-csatlakozásával nőtt meg. A fejlesztéseknek köszönhetően - a nagyobb jogbiztonság érdekében - létrejött a hivatásos és tiszteletbeli konzulok jogköreit nyilvántartó informatikai rendszer is. A tárca tájékoztatása szerint "Az elektronikus ügyintézés megvalósítása a Külügyminisztérium tevékenységi körébe tartozó hatósági eljárásokban" című projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.