Egészség

A koffein gátolhatja a teherbeesést

A koffein gátolhatja a teherbeesést

2011. május 28., szombat
A koffein gátolhatja a teherbeesést

A fokozott koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a várva várt gyermekáldást. Az élénkítő hatásáról ismert anyag ugyanis a petevezetékekben fékezi az izmok összehúzódását, ezáltal akadályozhatja a petesejt petefészekből méhbe vezető útját - derítették ki amerikai kutatók egereken végzett kísérletek segítségével.

Az új ismeretek magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy a sok koffeint fogyasztó nőknek olykor miért kell több idő a teherbeesésre - írják a kutatók a British Journal of Pharmacology című szaklapban. Bár a kísérleteket egereken végezték el, az eredmények hozzájárulhatnak az emberben végbemenő folyamatok megértéséhez - mondta Sean Ward, a Nevadai Egyetem munkatársa a

Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint

. A terhesség érdekében a petesejtnek el kell találnia a petevezetéken át a méhbe. Az út megtételében parányi csillószőrök és a petesejt falának izomösszehúzódásai segítik. Ward és kollégái a petevezeték izomzatának működését vizsgálták nőstény egereknél, és megállapították, hogy a koffein gátolja a vezeték falának összehúzódását koordináló sejteket. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az izmok nagyobb szerepet töltenek be a petesejt továbbjuttatásában, mint a mozgó csillószőrök. Amennyiben az izmok mozgása leáll, a petesejt nem képes folytatni útját. Wardék megfigyelései nem csak a teherbeeséssel küszködő nőkön segíthetnek. A petevezeték működésének pontos ismerete a kutatók szerint a medencetájék gyulladásai, nemi úton terjedő egyes betegségek vagy a méhen kívüli terhességek kialakulása szempontjából is lényeges lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.