Gazdaság

A fiatal banki ügyfelek nyaralásra, laptopra, autóra gyűjtenek

A fiatal banki ügyfelek nyaralásra, laptopra, autóra gyűjtenek

2011. május 30., hétfő
A fiatal banki ügyfelek nyaralásra, laptopra, autóra gyűjtenek

A legfiatalabb banki ügyfelek nagy része nyaralásra, laptopra és autóra gyűjt, miközben a célcsoport harmada az elmúlt két évben százezer forintnál is többet tett félre, hogy megvalósíthassa céljait - közölte a TakarékPont hálózat legfrissebb felmérését, amelyet a Facebook közösségi oldal rajongói oldalán, közössége fiatal tagjainak megkérdezésével készített.

A felmérést összegző hétfői közlemény szerint a fiatalok 84 százaléka rendelkezik megtakarítással, akár több tízezer forinttal is. Úgy tűnik, céljai megvalósítása érdekében a fiatal korosztály képes igazán tudatosan kezelni pénzügyeit, a TakarékPont hálózat felmérése szerint legalábbis a döntően 14-27 éves fiatalok kevesebb mint tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy vágyai tárgyát inkább hitelből, vagy baráti kölcsönből finanszírozná, miközben a válaszadók zöme legalább 2-3 hónapig, de legtöbben akár fél évnél is tovább képesek tartalékolni az áhított tárgyért vagy utazásért. Mindez különösen pozitív pénzügyi hozzáállást mutat annak fényében, hogy a felmérés szerint a megkérdezett fiatal banki, vagy leendő banki ügyfelek zöme (39 százalék) havonta legfeljebb 30 ezer forintból gazdálkodik. Az 50, 100, 200 ezer forintos havi apanázs már csak a válaszadók ötödére jellemző, arról pedig mindössze nyolc százalékuk számolt be, hogy 200 ezer forintnál is nagyobb összeg fölött rendelkezne havonta - derül ki a közleményből. A megtakarítási szokásokat firtató kérdésre a válaszadók mindössze 11 százaléka mondta azt, hogy nem takarít meg rendszeresen, a túlnyomó többség ugyanakkor határozottan állította, hogy akár 10 ezer forintnál kevesebbet, de rendszeresen félretesz. A válaszadók harmada bankban tartja spórolt pénzét, további 12 százalékuk időnként le is köti azt, 3 százalék pedig néha tőzsdére viszi megtakarításait. A 2008 májusában 14 taggal indult TakarékPont hálózat a takarékszövetkezetek és a TakarékBank együttműködésének formája, résztvevői egységes lakossági és kkv termékeket, szolgáltatásokat kínálnak azonos márkanév és logó alatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.