Közélet

A Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elhatárolódik a Roma Önvédelmi Mozgalomtól

A Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elhatárolódik a Roma Önvédelmi Mozgalomtól

2011. május 24., kedd
A Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elhatárolódik a Roma Önvédelmi Mozgalomtól

A Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz reagálva a Roma Önvédelmi Mozgalom megalakulásáról szóló MTI-hírre. A megyei kisebbségi önkormányzat a közlemény szerint elhatárolódik a mozgalomtól.

2011. május 6-án jelent meg a médiában, hogy „Csanádpalotán Roma Önvédelmi Mozgalom néven szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól.” Ezt Kolompár János, mint a szervezet vezetője jelentette be. Indoklásként említette, hogy „az elmúlt időszakban egyetlen politikai párt sem reagált a roma közösségeket ért támadásokra, így a cigányság csak magára számíthat”. Ezektől a kijelentésektől és szervezkedésektől mind a szegedi és a csanádpalotai Cigány Kisebbségi Önkormányzat, mind a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat egyhangúlag és egyöntetűen elhatárolódik, amely a jelenlegi törvények alapján a cigányságot legálisan képviseli! Ezen kívül azok a szervezetek is az önvédelmi mozgalom ellen foglaltak állást, amelyek a cigányság különböző problematikáját segítenek megoldani (Cigány Oktatási Egyesület, Cigányok Esélyegyenlőségéért Egyesület, „Elszalasztott 1000 év” Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesület stb.) Ez a szervezkedés egyéni kezdeményezés, amelynek Csongrád megyében nincs súlya, sem értelme. Ez ugyanis alkalmas a cigányság rossz színben való feltüntetésére. Azon kívül félelmet kelt, és alkalmas az amúgy is nagy előítélet növelésére, amely nem lehet célja az általunk képviselt cigányságnak. Csongrád megyében a kb. 20 ezer lélekszámú cigányság ugyan nem egységes, de józan eszükre hallgatva, senki sem kívánt belépni ebbe az „önvédelmi” szervezetbe. Ráadásul a még be sem jegyzett „szervezet” jogi akadályokba is ütközik: „közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzíti, hogy aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A kérdés akkor az, hogy vajon miért kellett ilyet csinálni?! Válaszlépés? Félelemkeltés? Ellentétek elmélyítése? Feltűnés mindegy milyen áron?

Összegezve, úgy ítéljük meg, hogy ez egy egyéni kezdeményezés, amely nem takar valós adatokat (pl. a sajtótájékoztatón 3 ember jelent meg!), nincs mögötte bázis és támogatottság (a cigányok is elhatárolódtak tőle!), nem veszi figyelembe a legális képviseletet (valótlan dolgokat állít pl. folyamatos veszély fenyegeti a romákat!?), a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökével sem egyeztetett, így történhetett az, hogy már a sajtótájékoztatón ellentmondás alakult ki! Végül pedig az elmúlt hónapban a Makó és Térsége Cigány Kisebbségi Önkormányzatai együttműködési megállapodást kötöttek a Makói Rendőrkapitánysággal a bűnmegelőzés érdekében! A megyében élő cigányságnak is ugyanolyan otthona és hazája Magyarország, mint a magyaroknak vagy a többi nemzetiségnek. A törvények úgy fogalmaznak, hogy államalkotó tényező, ezért mindazon jogok és kötelezettségek megilletik, mint bármelyikünket. Tehát a szélsőségeket elvetve és elutasítva törekszünk a cigányság valós problémáinak megoldására.

Kolompár László

elnök (Csongrád megyei cigány kisebbségi önkormányzat)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.